Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Verdachte Samir A. was `modelleerling'

Samir A., 19 jaar, was vrijdagochtend op weg naar school aan de Zernikedreef in Leiden, toen hij werd gearresteerd. Dezelfde dag werden nog zes andere verdachten opgepakt door de nationale recherche. Ze zouden voorbereidingen treffen om een terroristische aanslag te plegen.

Hoofdverdachte Samir A. van de Hofstadgroep studeert chemie aan de Hogeschool Leiden. En hij was tot nu toe, zegt directeur techniek John van der Willek, een `modelleerling'.

Opvallend, want dat was Mohammed B., die Theo van Gogh vermoordde, ook. Dat vonden in elk geval de leraren op zijn middelbare school. Op de Hogeschool InHolland in Diemen, waar Mohammed B. onder andere accountancy studeerde, vielen de resultaten wat tegen. Telkens als hij een schooljaar afsloot met te weinig studiepunten, veranderde hij van studierichting.

De woordvoerder van de Leidse Hogeschool nuanceert het enthousiasme van Van der Willik een beetje. ,,Hij is per 1 september hier op school gekomen. Dus we kennen hem pas een week of zeven.'' Maar, geeft ze toe, hij was er altijd, bereidde zijn lessen goed voor. ,,Als iedereen zo studeerde als hij, hadden we een stuk minder uitvallers.''

Bij de opleiding staan 175 eerstejaars ingeschreven. Na het eerste jaar gaan de studenten door in de richting Chemie en Biologie of Medisch Laboratoriumonderwijs, ze studeren af als biochemisch ingenieur en komen meestal in een laboratorium terecht.

Kon Samir A. kwaad met wat hij tijdens de lessen chemie leerde? De studenten leren werken met explosief chemisch materiaal en met besmettelijke virussen en bacteriën.

,,Maar met een fles spiritus en een keukenschaar kun je ook veel kwaad uitrichten,'' zegt de woordvoerder van de Leidse Hogeschool.

Overigens wisten de docenten niet dat Samir A., tweemaal eerder gearresteerd wegens vermeende terroristische activiteiten, leerling op hun school was. Wél had de veiligheidsdienst AIVD in augustus de raad van bestuur van de school op de hoogte gesteld van zijn komst. Maar van extra veiligheidsmaatregelen of rondhangende veiligheidsagenten hebben de docenten en de leerlingen niks gemerkt.