Twee van een

Gevulde sardines, kort gebakken en nagestoofd in tomatensaus, leveren volgens Italiaanse mores twee gerechten op die na elkaar worden gegeten.

Bereiding: Wrijf de laatste schubben van de sardines af onder stromend water. Verwijder de kop, duw de buikopening verder open en haal de visjes leeg. Maal het brood fijn in een blender zodat 40 gram kruim worden verkregen. Verwijder vliesje en groene kern van de knoflookhelften. Hak 4 halve tenen en de peterselie tezamen fijn, meng er 30 gram van het broodkruim, de parmigiano en 3 eetlepels (of meer) olijfolie door. Breng de smeuïge vulling op smaak met zout en peper. Vul hiermee de buikholte van de visjes en bind ze eenmaal overdwars dicht met keukentouw. Gebruik het resterende broodkruim om de buitenzijde van de vulling te paneren en druk het kruim aan. Verhit 3 eetlepels olie in een ruime bakpan met anti-aanbaklaag, leg de sardines naast elkaar in de pan en bak ze aan weerszijden gedurende 5 minuten, of tot ze vrijwel gaar zijn. Neem de visjes uit de pan en verwijder de donkere broodkruimels uit de achtergebleven olie. Voeg zo nodig nog 1/2 eetlepel olie toe en smoor hierin de resterende knoflook en een flinke mespunt cayennepeper tot de knoflook geurig wordt. Doe pruimtomaten en bijbehorend sap erbij, breng op hoog vuur aan de kook en laat de saus 5 minuten koken. Leg dan de sardines in de saus en stoof het geheel op lager vuur in de open pan gedurende 5-8 minuten, of tot de saus is ingedikt en op smaak is gekomen en de visjes gaar zijn. Breng de saus definitief op smaak met zout. Kook intussen de spaghettini bijtgaar in kokend en gezouten water, giet ze af en doe ze terug in de nog warme pan samen met 1 eetlepel olijfolie. Hussel ze snel om, verdeel de spaghettini over voorverwarmde diepe borden en geef iedere portie 3 eetlepels van de tomatensaus mee. Serveer de sardines als vervolg op de pasta en lepel het bescheiden restant van de saus over de visjes.

Morgen: geroosterde paprika's.

    • Florine Boucher