Smerige machtsstrijd

Microsoft en Google zijn verwikkeld in een strijd om de macht. Maar de markt denkt dat beide technologieconcerns zullen winnen. Microsofts marktwaarde bedroeg vorige week vrijdag 266 miljard dollar, tegen 84 miljard dollar voor Google.

Maar in een oorlog die zo smerig wordt gevoerd als deze kunnen er geen twee winnaars zijn. Misschien zelfs niet eens één. Tot nu toe konden de twee rivalen onbekommerd heersen over hun eigen koninkrijkjes. Microsoft domineert de sector voor computersoftware, met winstmarges om van te watertanden, terwijl Google de koning van de zoekmachines is, waardoor het concern miljarden aan reclamegeld weet binnen te halen.

Maar ze kunnen het zich niet veel langer veroorloven zich tot hun eigen gebied te beperken. Microsoft moet het territorium van Google binnenvallen, omdat zijn eigen domein niet snel genoeg meer groeit. Google moet méér doen dan alleen zoekopdrachten uitvoeren, als het zijn pittige waardering van 41 maal de geschatte winst van volgend jaar wil rechtvaardigen.

Op meerdere fronten zijn schermutslingen uitgebroken. Google's nieuwe `Sidebar', die een verzameling op het web gebaseerde toepassingen zoals e-mail op de desktop zet, lijkt een poging om Microsofts e-mailprogramma Outlook overbodig te maken.

Het tekstverwerkingsprogramma Word en het spreadsheetprogramma Excel van Microsoft liggen intussen onder vuur als gevolg van een ander initiatief van Google: zijn bondgenootschap met Sun Microsystems.

Maar Microsoft laat Google niet zomaar over zich heen lopen. Het softwareconcern probeert op zijn beurt een vuist te maken op het terrein van het online zoeken naar informatie. De twee rivalen trachten uit alle macht Time Warners internetpoot AOL in hun invloedssfeer te trekken.

Als Microsoft de strijd wint, kan het de AOL-gebruikers dwingen van Google over te stappen op zijn eigen zoekmachine.

En dat is nog niet het einde van de strijd. Beide concerns bouwen hun posities uit op het gebied van `instant messaging' (korte tekstberichten viatelefoon of internet) en internettelefonie.

Het zou verbazingwekkend zijn als zowel Google als Microsoft ongeschonden uit deze strijd tevoorschijn zou komen. De les van het oorlogvoeren is immers dat zelfs winnaars vaak ernstig gewond kunnen raken.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.