Samir A. maakte afscheidsvideo

Terreurverdachte Samir A. heeft een video gemaakt waarin hij afscheid neemt van zijn familie en vrienden. Ook zou hij op de opname van acht minuten spreken over een ,,daad'' die hij zou gaan verrichten of heeft verricht.

Dat heeft Justitie gistermiddag bekendgemaakt. Inlichtingendienst AIVD heeft een kopie van de video beschikbaar gesteld aan de Nationale Recherche, zo stelt het landelijk parket in een persverklaring. De video speelt een rol in de nieuwe verdenkingen tegen Samir A. die vrijdag samen met zes andere verdachten uit de zogenoemde `Hofstadgroep' is opgepakt. Gisteren werden de zeven – zes mannen en een vrouw – voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die oordeelde dat er voldoende ,,ernstige bezwaren'' tegen de zeven verdachten bestaan om hen minstens veertien dagen vast te houden.

Behalve de videoband speelt ook de vondst bij huiszoekingen van bivakmutsen en twee gasmaskers een rol bij de verdenking tegen de zeven. Samir A. wordt volgens zijn advocaat Victor Koppe verdacht van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Justitie denkt dat de zeven betrokken waren bij plannen voor moordaanslagen op politici en voor een aanslag op het gebouw van de AIVD in Leidschendam. Die verdenking is gebaseerd op informatie van de AIVD die Justitie vorige week waarschuwde voor de dreiging van aanslagen. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) sprak vrijdag zelfs van een ,,acute dreiging'' die het hoofd was geboden. Maar bij geen van de verdachten zijn wapens of explosieven aangetroffen, zo bleek dit weekend.

De boodschap op de video zou zijn uitgesproken in het Arabisch. Hoe de AIVD aan de video is gekomen, of wanneer hij is gemaakt, is nog onduidelijk. Adocaat Koppe wil geen commentaar geven op de vondst of de inhoud van de video met de afscheidsboodschap.

In Nederlandse terreurzaken zijn wel eerder afscheidsboodschappen aangetroffen van mensen die zeiden te zullen gaan sterven als martelaar. Ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, schreef afscheidsbrieven. Maar voor zover bekend betroffen dergelijke `testamenten' tot dusver altijd geschreven teksten of ingesproken boodschappen op audiocassettes. Testamenten op video zijn wel gangbaar onder Palestijnse zelfmoordterroristen.