Pakistan: geen hulp leger India

India en Pakistan blijven ruziën over noodhulpbijdragen van India aan Pakistaans Kashmir. Terwijl volgens sommige berichten nog 20 procent van de inwoners in het vorige week zaterdag door een aardbeving getroffen gebied geen hulp hebben gekregen, weigert Pakistan helikopters van India te accepteren als die door Indiase piloten worden gevlogen. India weigert op zijn beurt de helikopters naar het door beide landen opgeëiste Kashmir te sturen als zij niet door Indiase piloten mogen worden bestuurd.

,,Gezien de voor de hand liggende gevoeligheden, kunnen we geen betrokkenheid van het Indiase leger aan onze kant van de noodhulpoperatie accepteren'', liet de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken gisteren weten. Pakistan heeft India gisteren wel gevraagd om tenten. Generaal Khan, die de hulpoperatie van de Pakistaanse overheid leidt, zei gisteren zeker 260.000 tenten nodig te hebben. VN-coördinator Andrew McLeod zei hierover: ,,De behoefte aan tenten is groter dan het aantal dat in de wereld bestaat.''

Inmiddels is het officiële dodental in Pakistan, waar nog dagelijks naschokken voelbaar zijn, gegroeid naar 41.000. Het aantal gewonden wordt geschat op 67.000, het aantal daklozen op 3,3 miljoen.

In Srinagar, de hoofdstad van het door India bestuurde deel van Kashmir, is vanmorgen de deelstaatminister voor Onderwijs vermoord. De groepering Al-Mansurian, die afscheiding van Kashmir van het hindoeïstische India voorstaat, eiste de aanslag op. De overkoepelende groepering van de rebellen maakte na de aardbeving bekend de aanvallen tijdelijk te staken.