Pak op uw stappenteller en wandel

De Westerse mens roest vast op zijn werkplek. Hij groeit dicht en wordt ziek en ongelukkig. Daarom moet hij bewegen. Stappentellers kunnen helpen.

Als we TNO Kwaliteit van Leven mogen geloven, is de jonge jeugd van Nederland op zappen na dood. Kinderen in stadswijken met sportvelden, woonerven, autoluwe zones, groen en water bewegen weliswaar meer dan kinderen die in een stadswijk wonen ,,met veel hondenpoep en druk verkeer'', maar toch te weinig. Slechts 3 procent van de kinderen van 6 tot en met 11 jaar beweegt voldoende. Waarmee het gerenommeerde onderzoeksinstituut weer eens de nadelige effecten heeft aangetoond van hondenpoep.

Wie niet in beweging komt, lijdt al snel aan overgewicht, depressiviteit en osteoporose. Wandelen is volgens `bewegingsdeskundigen' de beste remedie tegen allerlei ziekten. Maar dan moet je wel genoeg wandelen. Alleen naar de ijskast lopen is niet voldoende.

Als je wilt weten hoeveel jij of je kind te weinig beweegt, kan je volgens een woordvoerder van TNO het beste een stappenteller of pedometer gebruiken. Een stappenteller is volgens TNO ook handig om mensen tot bewegen te bewegen. De urgentie om de westerse mens in beweging te krijgen, heeft misschien niet zozeer geleid tot meer bewegende mensen als wel tot een groot aanbod aan stappentellers op de markt. Stappentellers zijn zelfs wannahaves geworden, constateert TNO op zijn website.

In de VS paaiden voedselreuzen Kellogg's en McDonald's de consument ermee en binnenkort start ook de producent van `gezonde oliën en vetten', Becel, in Nederland een actie waarbij de consument bij twee Becel-producten een stappenteller cadeau krijgt. Ook Timberland, de kledingketen met de sportieve uitstraling, stunt tot 6 november in de Benelux met een stappenteller. Wie voor 150 euro aan Timberland-spullen koopt, krijgt een stappenteller cadeau. En tijdens de Nationale Sportweek begin dit jaar sponsorde de zorgverzekeraar Ohra de campagne `Brabant loopt voorop'. Ruim 10.000 inwoners van de deelnemende gemeenten kregen van Ohra een gratis stappenteller.

Hoeveel stappen moeten we zetten om gezond te worden of te blijven of om af te vallen? Op die vraag gaf Ohra al antwoord, zij het impliciet.

De link tussen gezondheid en 10.000 stappen per dag komt uit Japan. Daar is `10.000 stappen per dag' al tientallen jaren een begrip. In Nederland hanteren we een iets ruimer begrip zijnde de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). De NNGB wil volwassenen iedere dag minimaal 30 minuten ,,ten minste matig intensief lichamelijk actief'' laten zijn en die activiteit hoeft niet alleen uit lopen te bestaan. Daarmee zijn ook de beperkingen aangegeven van de stappenteller. Wie zwemt, gewichtheft of fietst zet geen stap en ziet niets op het scherm van zijn stappenteller. Want de stappenteller is precies wat de naam zegt.

Welke stappenteller moeten we nemen? Die van Timberland of Ohra of wachten op Becel? Desgevraagd stuurt TNO het rapport op waarin de stappentellers zijn getest. ,,De Yamax (SW-serie) blijkt zowel in het laboratorium als tijdens gebruik in het dagelijkse leven de meest betrouwbare stappenteller te zijn'', aldus het rapport. Andere studies stellen dat eigenlijk alle pedometers voldoen voor huis-, tuin- en keukengebruik.

Na diverse stappentellers te hebben uitgeprobeerd, is één ding duidelijk: voor het zetten van 10.000 stappen moet de gemiddelde kantoorklerk erg zijn best doen. Sommige dagen lijken gewoon te zijn gemaakt om te blijven zitten. Daarbij, niet iedereen die de 10.000 haalt, is er. Wie ook nog eens wil afvallen, moet minder en magerder eten en 4.000 tot 5.000 stappen extra per dag zetten.

Misschien toch maar even naar Timberland voor de enige niet-calvinistische stappenteller. Want ,,als je ook nog een vragenlijst invult'', aldus een woordvoerster ,,maak je ook nog kans op een weekendje stappen in Amsterdam''.