Omkeerbare producten

Bij de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven valt dit jaar op hoeveel voorwerpen een aantal functies in zich verenigen.

Neem de stadsfiets van Lennart Vissers die ingeklapt een boodschappenwagentje wordt voor in de supermarkt. Volgens Vissers werkt het ,,heel simpel''. ,,Je pakt hem bij het zadel, haalt een palletje weg en klapt hem in. In de geisoleerde zijtassen kunnen warme en koude spullen worden meegenomen. In de centrale bak past een kratje.'' Vissers zegt dat hij de fiets samen met ,,een kleine fabrikant'' op de markt wil brengen voor maximaal 1.200 euro.

Volgens directeur Liesbeth in 't Hout zijn het dit jaar vooral veel studentes die de hightech richting inslaan met ,,technisch gerichte ontwerpen voor industriële toepassingen''.

Zo ontwierp Rebecca Potger verscheidene producten, onder meer een gestileerde schemerlamp, die je overdag omkeert tot een soort potplant en die zo via zonnecellen zijn energie opvangt. Zet je haar wekker op zijn kop dan gaat hij niet af. Handig voor vrije dagen. Haar derde ontwerp, een schaal, wordt door er even licht op te drukken een weegschaal. Omgekeerd is het een platte weegschaal, waarop je bijvoorbeeld een beslagkom kunt wegen.

Hoe divers de inzendingen zijn, bewijst Julienne van den Oever. Zij vult een lacune op in het contact met dementerende ouderen met het `vermaak magazine'. Zij zocht contact met de Alzheimer Stichting en selecteerde verhalen, spelletjes, liedjes en puzzels, uit de kinderjaren van dementerenden. Want, zegt ze: ,,Vaak werkt bij hen het langetermijngeheugen nog wel goed.''

Volgens directeur In 't Hout was er in 2004 meer sprake van engagement. ,,Dit jaar zie ik minder humanitaire projecten. We signaleerden toen ook, dat de voedingsindustrie een belangrijk doelgebied voor ons ging worden. Dit jaar zie je dat bijvoorbeeld terug in kookattributen.'' Zo zijn er de dubbelwandige, keramische dekschalen van Ivan Kasner waarin gekookt kan worden, terwijl ze beet te pakken blijven en op tafel niet misstaan.

Ook in deze categorie past Linda Bos. Zij kwam door haar blinde moeder op het idee kookgerei voor blinden te ontwerpen. Zo is er een pan die fluit als het water kookt, zodat niet op de tast (met risico van verbranden) gevoeld hoeft te worden of het water kookt. Ze ontwierp tevens een simpele maatbeker en een kookwekker, op te hangen aan de muur en simpel uittrekbaar (met per minuut enige weerstand), waarbij de ingestelde minuten in braille voelbaar zijn.

Niet onvermeld mogen blijven de volgende producten: Siriane Hunia voorzag meubelstoffen van verf die onder invloed van UV-straling of warmte veranderen van kleur en beeld. Nami Mizuguchi ontwierp een sobere boekenkast met geïntegreerde ladder, zodat je bij de boeken op de bovenste planken kunt. Een hek van Carmela Bogman heeft aan de bovenkant grote `kralen'. Ze ogen vriendelijker dan scherpe punten of glasscherven, maar een indringer krijgt geen grip op deze roterende elementen.

`Flexilight' van Jos Kranen is een lampensysteem, gebaseerd op printplaatjes en led-lampjes, dat met klittenband aan de muur wordt bevestigd. Een zelfbouwpakket met drie rechte stukken en een kroonluchter wordt via designlabel Feek op de markt gebracht (349 euro). Hanna Zoon ontwierp `douchekoppen' die je in de muur klikt zoals een holle bamboestam en een goot.

De jaarlijks door de Academie toegekende René Smeetsprijs voor het meest professionele ontwerp gaat naar Joep Verhoeven. Hij voorzag saai gevlochten hekwerk van figuratieve patronen, geïnspireerd op kantkloswerk, inmiddels leverbaar bij Heras.

Nieuw dit jaar is een milieuprijs, gesponsord door James Dyson, die aanstaande donderdag wordt toegekend.

`The Graduation Show' vindt plaats tijdens de 'Dutch Design Week' t/m 23 oktober met diverse exposities in Eindhoven Info: www.dutchdesignweek.nl of www.designacademy.nl

    • Lex Veldhoen