Nederland corrupt door bouwfraude

Nederland is opnieuw gezakt op de internationale lijst van minst corrupte landen. Op de zogenoemde Corruption Perception Index 2005 van Transparency International staat Nederland op de elfde plaats.

Dat is de laagste plaats in de afgelopen tien jaar. In 2002 en 2003 stond Nederland nog op een zevende plaats, vorig jaar op tien.

Transparency International is een non-gouvernementele organisatie die wereldwijd corruptie onderzoekt. Bij de samenstelling van die corruptielijst maakt Transparency International gebruik van inschattingen van deskundigen, zakenlieden en risicoanalisten.

Volgens professor H. de Doelder van de Erasmus Universiteit Rotterdam, contactpersoon van Transparency International in Nederland, is de daling van Nederland op die lijst ,,geen reclame voor ons land''. De Doelder wijt de daling voor een belangrijk deel aan de bouwfraude die de afgelopen jaren breed is uitgemeten in de media. ,,De plaats op die lijst is telkens een gemiddelde over de afgelopen drie jaar. Dus de publiciteit over bouwkartels en de betrokkenheid van ambtenaren daarbij klinkt nog door bij de inschattingen en de samenstelling van die lijst'', aldus De Doelder.

Van de Europese landen scoren IJsland, Finland, Denemarken en Zweden het hoogst op de lijst van minst corrupte landen. Duitsland staat op de zestiende plaats, maar dat is volgens De Doelder een hogere plek (minder corrupt) dan in 2004. Ook Zuid-Korea is volgens hem een belangrijke stijger, dat land staat inmiddels op een gedeelde veertigste plaats samen met Hongarije en Italië.

Transparency International noemt met name Oekraïne als een land dat het afgelopen jaar een opvallende verbetering laat zien. De `oranje revolutie' in december 2004, na een gemanipuleerde verkiezingsuitslag, heeft daar geleid tot meer optimisme ten opzichte van de regering en de mogelijkheden om corruptie daadwerkelijk te bestrijden, schrijft Transparency International in een toelichting op de lijst (www.transparency.org).

Nederland scoort op deze lijst in ieder geval beter dan andere Europese landen als Luxemburg (13), Duitsland, Frankrijk, België, Ierland en Spanje.