Mugabe beledigt Bush en Blair altijd

In Rome reageerde zijn gehoor gisteren diep geschokt toen de Zimbabweaanse president Robert Mugabe gisteren hard uithaalde naar de Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Tony Blair. Hij noemde ze ,,de twee verderfelijke mannen van ons millennium, die net zoals Hitler en Mussolini een verderfelijk verbond sloten om een onschuldig land aan te vallen''. In Zimbabwe zou niemand meer van dergelijke uitspraken hebben opgekeken. De 81-jarige president herhaalt zijn tirades tegen Bush en Blair daar bijna wekelijks. In mei voerde zijn regeringspartij verkiezingscampagne onder het motto: `Begraaf Blair, stem Zanu-PF'. Oppositielieder Morgan Tsvangirai wordt stelselmatig afgeschilderd als ,,het schoothondje van Tony Blair''.

Mugabe greep de viering van de zestigste verjaardag van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties gisteren aan om zijn twee meest geliefde vijanden ook in het buitenland op de korrel te nemen. ,,Is dit de wereld die willen?'', vroeg hij retorisch. ,,De wereld van (..) internationale terroristen die hun staatsgeweld gebruiken om ons te intimideren.'' De Amerikaanse ambassadeur in Italië protesteerde. Maar de Zimbabweaanse president oogstte met zijn toespraak ook applaus.

Het was niet de eerste keer dat Mugabe zich in het buitenland tegen Bush en Blair richtte. Tijdens de VN-top van vorige maand in New York beschuldigde hij ze nog van ,,staatsterrorisme''. Een jaar eerder had hij ze in New York al verweten ,,onschuldige Irakezen te bombarderen in de naam van de democratie''. Hij omschreef Bush als ,,een politieke god'' en Blair als ,,diens profeet.

De Zimbabweaanse president houdt ervan zijn politieke tegenstanders uit te schelden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, kwalificeerde hij begin dit jaar als ,,een slaaf'' van blanke meesters. Bij dezelfde gelegenheid noemde hij Blair ,,een bliar''. De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinaar Desmond Tutu betitelde hij als een ,,uitverkoop-bischop'', nadat die het had gewaagd het regime van Mugabe te bekritiseren.

De Europese Unie heeft een reisverbod uitgevaardigd tegen Mugabe na fraude en politiek geweld bij verkiezingen. Maar de president kon wel naar Rome reizen voor de bijeenkomst van de FAO omdat de EU voor het bijwonen van VN-vergaderingen een uitzondering maakt. De Amerikaanse regering bereidt ook een reisverbod voor tegen Mugabe en tegen leden van zijn regering.