Meisje Moeilijk

Iedereen kent de types, maar ze zijn nog niet eerder beschreven. In de zesde aflevering van

`In het wild' het `Meisje Moeilijk'.

,,Kunt u een koffie verkeerd voor me maken, maar dan echt een plas melk met maar één druppel koffie erin?''

,,Leuk dat ik kan komen eten! Ik ben allergisch voor vlees, tofu, peper en koriander.''

,,Zijn ouders waren zó aardig, het was echt wálgelijk!''

Een kleine greep uit conversaties met diverse Meisjes Moeilijk. Meisje Moeilijk bestaat al sinds de film When Harry Met Sally, toen Sally (gespeeld door Meg Ryan) in diverse New Yorkse restaurants heel ingewikkelde bestellingen deed – salade met de dressing zwevend ernaast, koffie zonder bonen, dat werk. Toen was dat nog grappig, buitenissig, neurotisch op een goede manier.

Inmiddels is het in Amerika doodnormaal om bij een gemiddeld Starbucks-café de volgende zin (zonder één keer `eh') uit te spreken: `I would like to have a double iced decaf frappuccino with two percent soy milk and a shot of mocha.' Voor mensen die nog nooit in een Starbucks-café zijn geweest: met die zin wordt een kop koffie besteld. Maar hier kan het eigenlijk niet, zo ingewikkeld doen. Laten we wel wezen, in Nederland is het serviceniveau nul. Dat weerhoudt Meisje Moeilijk er niet van om op dezelfde manier haar bestelling te plaatsen. ,,Die tonijnsalade, zit daar tonijn uit blik doorheen of verse tonijn? En hoe is die gevangen? Dolfijnveilig? Of eigenlijk, mag ik de tonijnsalade gewoon even zien? Niet op een broodje, maar gewoon even kijken of de kleur er goed uitziet?'' Bevreemde blikken van het personeel, oog-gerol aan de tafel ernaast, maar Meisje Moeilijk heeft het niet door.

En niet alleen op het gebied van eten en drinken heeft Meisje Moeilijk het moeilijkdoen tot kunst verheven. Vieze dingen bijvoorbeeld! Smetvrees. Vindt Meisje Moeilijk heel fijn om te hebben. Ze schept er zelfs regelmatig over op. ,,Ik moet echt altijd van die hygiënische doekjes bij me hebben!'' Ze is fobisch voor deurkrukken en heeft bij de Oprah Winfrey Show gezien dat je je handen altijd met warm water en zeep moet wassen, en daarbij het hele liedje van Happy Birthday in je hoofd moet zingen, want dat duurt precies zo lang dat alle bacteriën weg zijn. (Sorry, dit is geen fictie. Dit is op Oprah geweest, en ik heb mensen deze feiten horen uitwisselen.)

Ook in kledingwinkels weet ze het bedienend personeel uren bezig te houden. Meisje Moeilijk heeft allemaal bijzondere problemen waardoor kleren vaak net niet passen. Nee, geen bochel of een horrelvoetje natuurlijk, maar heel parmantige problemen, zoals `heel grote borsten en een heel smalle taille!' of `extreem slanke kuiten, zo onhandig als je laarzen zoekt!'

Terwijl winkelbediendes gillend wegrennen bij haar kleedkamer vindt Meisje Moeilijk het zelf helemaal niet vervelend dat ze van alles een punt moet maken. Ze vindt het juist leuk! Ze is `echt superneurotisch'! Kieskeurig! Picky! Ze heeft een gebruiksaanwijzing! In series als Sex and the City (alleen nog in de herhaling te zien, maar hordes vrouwen blijven volgens de SATC-leer leven) heeft ze gezien dat het juist cool is om overal over te zeuren. Dat deden Carrie en Charlotte en Miranda en Samantha toch ook?

Dus wordt, naast tonijnsalade en de deurkruk, ook elke man door de mangel gehaald. Als hij niet te bindingsangstig is hij wel te beschikbaar en als hij niet te mooi is (kan echt!) is hij gewoon te lelijk, en als hij niet te klein (geschapen) is, is hij wel te groot (geschapen). En als hij toch perfect is, zijn zijn ouders wel verschrikkelijk. Of zijn oma. Of zijn hond.

Er is alleen één probleem voor Meisje Moeilijk. Meneertje Moeilijk, alias de metroman, is de man die zij in haar omgeving waarschijnlijk het meest tegenkomt. En de metroman wil, net als zij, weten wat de basisingrediënten van zijn dagcrème zijn, en wil alleen maar biologische prei, Egyptisch-katoenen lakens, geen Spa maar Hildon want dat zit in een glazen fles en daardoor smaakt het water heel anders, en ook hij geeft mensen liever geen hand omdat hij dat vies vindt. Zelfs het ontsmette handje van Meisje Moeilijk. Dus ooit een relatie met elkaar krijgen, trouwen of zoiets smerigs doen als samen kinderen krijgen? Mmm. Wordt moeilijk.

    • Aaf Brandt Corstius