Juridische zege tabaksindustrie op regering VS

De tabaksindustrie in de Verenigde Staten heeft een juridische overwinning behaald op de overheid. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wees gisteren een verzoek van de regering af om het eerdere rechterlijk besluit dat gunstig uitviel voor de sigarettenfabrikanten, opnieuw te bekijken. De regering eist 280 miljard dollar (233 miljard euro) aan in het verleden gemaakte winsten van de sigarettenfabrikanten omdat die zouden hebben samengespannen om de risico's van roken te verhullen. Een hof van beroep in Washington wees deze claim in februari af. Het vonnis, dat niet werd toegelicht, veroorzaakte gisteren een stijging van de beurskoersen van tabaksbedrijven. De aandelenkoers van Altria, het moederconcern van Philip Morris (Marlboro), steeg met ruim 6 procent.