Internet Voorkeur

Veertig mooiste covers. Het omslag van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stones van 22 januari 1981 is volgens de American Society of Magazine Editors de beste cover van de afgelopen veertig jaar. Op de voorpagina van het tijdschrift ligt John Lennon naakt en gekruld – in foetushouding – over Yoko Ono heen.

De Amerikaanse tijdschriftmakers maakten hun veertig favorieten gisteren bekend tijdens een congres in Puerto Rico. Vanity Fairs' omslag met de naakte, zwangere actrice Demi Moore (augustus 1991) was het op een na beste omslag. Op de derde plaats staat de cover van het tijdschrift Esquire: de bokser Muhammad Ali met zes pijlen in zijn lichaam.

De veertig covers geven een compacte, maar Amerikaanse blik op de politiek, de kunst, de sport en de economie van de afgelopen veertig jaar. De omslagen zijn aanklikbaar op de website van de Amerikaanse tijdschriftenmakers, www.magazine.org.

Het interactieve museum voor nieuws, Newseum, biedt vergelijkbare tijdsbeelden. Op de webpagina www.newseum.org staan overzichten in woord en beeld van actuele gebeurtenissen, zoals de val van de Muur in Berlijn en de oorlog in Irak. Daarnaast biedt de site ook dagelijks voorpagina's van 438 kranten uit 44 landen. Nederlandse kranten ontbreken in het overzicht.