Het Beeld

Neen, er staat geen verkeerd onderschrift bij Het Beeld. De volgende – enigszins verkort weergegeven – dialoog werd bij de eindmontage uit Linda & Beau op zondag (Talpa) geknipt, maar verscheen de volgende dag wel in Spuiten en slikken (BNN), zij het vanuit een ongebruikelijk standpunt, vermoedelijk vanaf een balkon gedraaid met zo'n piepklein digitaal cameraatje.

Linda de Mol: ,,Ik heb een heel heel heel heel klein beetje gebruikt. Ja, goh, ik heb kinderen, die willen over een jaar of negen uit hun dak gaan, dus ik wil het wel weten.''

Beau van Erven Dorens: ,,Maar Linda! Cocaïne!''

Linda de Mol (zachtjes): ,,Een heel klein beetje.''

Er zijn landen waar zo'n bekentenis je carrière kan breken, zoals recentelijk fotomodel Kate Moss en zanger Boy George moesten ervaren. In Nederland is meer mogelijk, ook voor een televisiester, maar je kunt het er maar beter niet op wagen in deze tijden van morele herbewapening.

Het citeren van een gecoupeerd fragment in een ander programma is een vorm van onder de gordel slaan, maar wel brutale televisiejournalistiek, de jongehondenmentaliteit van BNN waardig. Bovendien past het uitstekend in de context van Spuiten en slikken, een programma waarin zonder hypocrisie over seks en drugs wordt gesproken en waarin Filemon Wesselink elke week een ander middel voor de camera tot zich neemt. Nu hij toch was uitgenodigd als gast in Linda & Beau op zondag leek dat het beste moment om te testen of je inderdaad alles kan en durft met wat wit poeder in je neus. Op het toilet van Panama, het grand café waar het programma opgenomen wordt, zien we Filemon een forse snuif nemen: het vierde en vijfde lijntje in een half uur. Zijn optreden daarna is energiek en duldt nauwelijks tegenspraak. De vraag aan beide presentatoren of ze ook wel eens wat gebruiken, leidt in eerste instantie tot Beau's antwoord: ,,Bemoei je met je eigen zaken!'' Kennelijk kiest Linda – de schat! – na Filemons vertrek voor eerlijkheid in tweede instantie. Het moment werd ons op zondag onthouden, en de opname werd weer opgepikt toen Beau demonstratief deed alsof hij het zweet van zijn gezicht wiste. Nu begrijpen we waarom.

In De Telegraaf werd zondag al de aanval geopend op het BNN-programma, omdat het drugsgebruik wel erg onbekommerd voorstelt. Daar heeft de gezondste krant van Nederland een punt. Aan de andere kant is het weldadig om de maatschappelijke werkelijkheid eens niet te zien ontkennen op televisie. Briljant buigt BNN nu de aandacht van CDA-politici en De Telegraaf af van een stel wildebrassen naar een televisiekoningin en tot nu toe onomstreden rolmodel. Talpa staat toch al onder vuur bij het volk, dus ik voorspel zwaar weer voor Linda de Mol.

Eerlijk is eerlijk: het relatief geringe kijkcijfersucces van Talpa wordt veroorzaakt door een neiging te ver voor de troepen uit te lopen. De beste, in hun openhartigheid verfrissende programma's als Parels & Zwijnen en Linda & Beau op zondag worden genegeerd door de mensen die wel voetbal en de platte lol van Joling & Gordon over de vloer kunnen waarderen. Mij hoor je niet klagen over Talpa, de meest doldrieste en vernieuwende Nederlandse televisiezender.

    • Hans Beerekamp