Google boekenzoeker van start

Zoekmachine Google is in Nederland en zeven andere Europese landen begonnen met de Google Print-dienst. Met deze online boekenzoeker kunnen internetters fragmenten van boeken lezen en titels bestellen.

Google toont, onder druk van Amerikaanse uitgevers, maar drie of vier ingescande pagina's van de boeken. Zoeken in de volledige inhoud kan wel. Het liefst zou het internetbedrijf meer van de boeken laten zien, maar dat druist in tegen de copyrightregels. Google is van mening dat online beschikbaarheid de verkoop van gedrukte boeken kan stimuleren en verwijst daarom van elke gevonden titel rechtstreeks naar webwinkels waar het boek te koop is. ,,Als u het boek in zijn geheel wilt lezen, klikt u op de koppeling Dit boek kopen'', aldus de zoekmachine.

De Nederlandstalige Google Print-pagina is nog verre van compleet, zo schrijft Google in zijn eigen FAQ-lijst (veelgestelde vragen): ,,Waarom kan ik het boek `Duizend-en-één knutselideeën met een rijstkorrel' niet vinden? Google Print bevindt zich nog steeds in de testfase en er worden elke dag nieuwe boeken toegevoegd.'' Google is niet de enige website die Nederlandse boeken heeft ingescand. Bij Bol.com, de grootste online boekenverkoper, kunnen klanten ook bladeren. Zo zijn van Ongeneeslijk Optimistisch, het boek van Karel Glastra van Loon, tien ingescande pagina's te lezen.