Gift aan goed doel niet langer belast

Staatssecretaris Wijn (Financiën, CDA) gaat de belasting op giften voor goede doelen afschaffen. Wijn zei dat gisteren na kritiek van Johan Cruijff in het televisieprogramma Barend & Van Dorp .

Hij kondigde aan dat hij de Tweede Kamer zal voorstellen het zogeheten schenkingsrecht, dat nu 8 procent bedraagt, ,,te verlagen tot 0 procent.''

Wijn kwam mede tot deze beslissing nadat Johan Cruijff een week geleden kritiek had geuit op het schenkingsrecht, zo gaf hij toe. ,,Ere wie ere toekomt.'' De oud-voetballer zei op 10 oktober in De Telegraaf dat hij het onbegrijpelijk vindt dat hij belasting moet betalen over zijn zogenoemde Cruyff Courts. Dat zijn trapveldjes die samen met de KNVB worden aangelegd zodat kinderen meer plekken hebben om te bewegen. De KNVB betaalt 8 procent belasting over de totale waarde van die veldjes.

De staatssecretaris wil het tarief per 1 januari 2006 verlagen. Een meerderheid in de Tweede Kamer sprak zich eind september al in principe uit voor het afschaffen van het schenkingsrecht voor goede doelen. Op 1 januari van dit jaar werd de belasting met 3 procentpunt verlaagd, van 11 naar 8 procent. Volgens een woordvoerder van Wijn is het steeds moeilijker uit te leggen dat er belasting betaald moet worden over schenkingen aan goede doelen.

De maatregel kost de schatkist ongeveer 40 miljoen euro. Die terugloop aan inkomsten zou volgens Wijn opgevangen moeten worden via een verhoging van de kansspelbelasting met vijf procentpunt, naar 30 procent. ,,Je haalt dan een beetje weg bij mensen die toch al hebben gewonnen.''

Er wordt, volgens de woordvoerder, rekening gehouden met mogelijke belastingfraude als gevolg van de maatregel. Particulieren die een erfenis hebben gekregen en daarover conform de geldende successiewet wel nog steeds belasting moeten betalen, zouden bijvoorbeeld een regeling kunnen sluiten met een goed doel om op die manier het successierecht te omzeilen. Maar, zo benadrukt de woordvoerder, er komen ,,flankerende maatregelen'' in de wet om misbruik te voorkomen.De tarieven voor het `normale' successierecht liggen hoger dan de 8 procent voor het schenkingsrecht. Het tarief dat moet worden betaald over een erfenis is afhankelijk van de band met de schenker en de hoogte van het bedrag. Afhankelijk van de hoogte van de erfenis betaalt een zoon bijvoorbeeld maximaal 27 procent belasting, terwijl een broer op een maximum van 53 procent aan successierechten kan uitkomen.