Geen vergoeding IVF

Stellen die een reageerbuisbehandeling willen ondergaan, moeten de eerste behandeling zelf blijven betalen. Het kabinet weigert in te gaan op de wens van de Tweede Kamer om de vruchtbaarheidsbehandelingen – zoals in vitro fertilisatie (IVF) – vanaf 2006 weer via de ziektekostenverzekering te vergoeden.

Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en SP drong er vorige week bij minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) op aan de eerste IVF-behandeling weer op te nemen in het basispakket. Momenteel vergoeden zorgverzekeraars alleen de tweede en derde behandeling. Hoogervorst weigert dat omdat hij veranderingen in het basispakket op dit moment ,,totaal onverantwoord'' vindt. De minister is wel bereid om dit besluit volgend jaar te herzien. Dan is het nieuwe zorgstelsel ingevoerd.

In 2004 werd de eerste behandeling uit het basispakket gehaald. Daarmee wilde Hoogervorst jaarlijks 30 miljoen euro besparen. Nu zijn echtparen soms enkele duizenden euro's kwijt voor IVF. Voor sommige mensen is dat te veel. Zij zien er volgens medici om die reden van af.