En Pierre, wat wonnen zij niet?

Gisteren was het weer raak, of beter gezegd, mis. Fortis, de bank en verzekeraar uit de Benelux, zal de Roemeense Banca Comerciala Romana níét kopen. Fortis heeft de Roemeense autoriteiten er van op de hoogte gebracht dat zij niet langer geïnteresseerd is om de staatsbank te privatiseren.

Onder de nieuwe bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron wil Fortis meer gaan ondernemen: meer kopen, meer groeien en liefst wat verder van huis. Maar ondernemen is niet alleen zaken doen, maar ook zaken laten. Vooral op dat laatste wordt bij Fortis flink geoefend.

De leiding van Fortis informeerde voorzichtig bij het Frans-Belgische Dexia (in Nederland vooral bekend door aandelenlease) of zij niet eens gezamenlijk een krachtenbundeling moesten onderzoeken. Maar Dexia schreeuwde het nee van de daken. Fortis kwam vorige maand met een persbericht dat een overname van Dexia niet aan de orde is. ,,Fortis heeft vastgesteld dat Dexia niet is ingegaan op de uitnodiging.''

De kleine zakenbank NIB Capital ging twee maanden geleden voor drie keer KLM-waarde naar een Amerikaanse investeerder en een onbekend consortium van financiers. Vlak ervoor gaf Fortis een persbericht uit dat het ,,in reactie op aanhoudende marktgeruchten en berichten in de media'' niet langer kandidaat was om NIB Capital over te nemen.

En toen begin dit jaar de nieuwe topman met veel aplomb bekendmaakte dat de naam MeesPierson nu toch echt ging verdwijnen, volgden er zoveel negatieve reacties dat Fortis in april aankondigde dat de naam toch niet zal verdwijnen. In Nederland zullen de vermogende klanten van Fortis gewoon onder de vlag van MeesPierson worden blijven verwelkomd.

Soms laat Fortis ook weten wat zij niet verkoopt. Bestuurder Joop Feilzer zei eerder dit jaar, ook weer in reactie op berichten in de media, dat de divisie vermogensbeheer van Fortis niet wordt verkocht. Dezelfde Feilzer verliet vorige week overigens de raad van bestuur. Wat zou dat betekenen voor zijn belofte?

Natuurlijk pleegt Fortis ook geslaagde overnames, zie de 1 miljard euro die het concern uitgeeft om de Turkse Disbank in te lijven. Maar al wat Fortis niet koopt is natuurlijk meer. Zou het voor Fortis makkelijker zijn om, net als kinderen, vooral te weten wat zij niet wil hebben of put het concern inspiratie uit de strapatsen van ABN Amro, een van de vorige werkgevers van Jean-Paul Votron? Telkens als het overnameplan van ABN Amro in Italië dreigde te mislukken, steeg de beurskoers van de Nederlandse bank. En wat deed ABN Amro twee maanden geleden? Toen liet zij weten Banca Comerciala Romana niet te zullen overnemen.

    • Jeroen Wester