Eerst de ploeg, dan het regeerprogramma

Na langdurig touwtrekken in eigen kring hebben gisteren ook de christen-democraten hun ministers voor de toekomstige regering van Angela Merkel gepresenteerd. Vorige week had de SPD al haar ministers naar voren geschoven. Daarmee is de ploeg compleet. Gisteravond begonnen de onderhandelingen over het regeerakkoord.

CDU en CSU mogen zes vakministers leveren. Bekend was al dat CSU-voorzitter Edmund Stoiber minister van Economische Zaken wordt. Dit weekeinde kregen Merkel en Stoiber onenigheid over een tweede CSU-minister. Zeer tegen Merkels wil schoof Stoiber de linkse christen-democraat Horst Seehofer naar voren. Merkel en Seehofer waren na een hooglopende ruzie over hervormingen in de gezondheidszorg gebrouilleerd. Nu wordt Seehofer minister van Landbouw.

Het was de tweede ruzie tussen Merkel en Stoiber voorafgaand aan de coalitiebesprekingen met de SPD. Vorige week trok Stoiber in twijfel dat Merkel in het kabinet het recht heeft om de grote lijnen uit te zetten.

De CDU levert behalve de kanselier ook de chef van de kanselarij, een positie met de rang van minister. Merkel koos als naaste medewerker de tamelijk onbekende Thomas de Maizière, minister van Binnenlandse Zaken in deelstaat Saksen en neef van Lothar de Maizière, de laatste minister-president van de DDR.

Voormalig CDU-voorzitter en buitenlandspecialist Wolfgang Schäuble wordt minister van Binnenlandse Zaken. Defensie gaat naar Franz Josef Jung, fractievoorzitter van de CDU in Hessen en Ursula von der Leyen, nu minister in Nedersaksen, krijgt Gezinszaken. Annette Schavan, minister in Baden-Württemberg en vertrouweling van Merkel, komt op Onderwijs en Wetenschappen. De regering-Merkel telt zestien leden. Naast een vrouwelijke kanselier zullen vijf vrouwen een ministerie leiden.

De SPD zal onder anderen met partijvoorzitter Franz Müntefering (Werkgelegenheid), Peer Steinbrück (Financiën) en Frank-Walter Steinmeier (Buitenlandse Zaken) vertegenwoordigd zijn.