Drugsdealer blijft in Costa Rica

De 53-jarige Nederlander C.M., die in Costa Rica een celstraf uitzit voor drugshandel, mag die straf niet in Nederland uitzitten. De kortgedingrechter in Den Haag besliste vandaag dat de Nederlandse Staat terecht weigert de man terug te halen. Minister Donner (CDA, Justitie) heeft een eerder verzoek dit jaar afgewezen, omdat C.M. in 1998 voor eenzelfde misdrijf in Portugal is veroordeeld en toen ook al zijn straf in Nederland uitzat. Volgens de minister kan een veroordeelde in het buitenland slechts één keer met succes een beroep doen op de Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS), de wet die overdracht van gevangenen tussen Nederland en andere staten mogelijk maakt. De rechter vindt dat de bewindsman daarmee in het geval van M. rechtmatig heeft gehandeld.