Diarree-bacterie komt van strand

Kip blijkt lang niet altijd de besmettingshaard van voedselvergiftigingen met de bacterie Campylobacter jejuni. Dat blijkt uit genetische analyses door Britse microbiologen (Proceedings of the National Academy of Sciences, online 18 okt.). Deze bacterie is in Nederland, en ook wereldwijd, de belangrijkste veroorzaker van darminfecties en diarree. Vooral slecht doorbakken kip is berucht om zijn Campylobacter-besmettingen. De Britse onderzoekers ontdekten echter dat minder dan de helft van de geïnfecteerden besmet is met een Campylobacter-stam die afkomstig is uit kip of andere landbouwhuisdieren. Vaker lijken de ziekmakende bacteriën op Campylobacters die op het strand gevonden worden. De biologen denken daarom dat watervervuiling een relatief onbekende bron is van dit type infecties. De resultaten sluiten aan bij Nederlands onderzoek van het RIVM uit 2003, waaruit ook al bleek dat lang niet alle Campylobacter-infecties van kip komen.