De opmars van de mens uit Afrika ging in golven

De kolonisatie van de wereld door de moderne mens Homo sapiens verliep niet in een continue stroom, maar in golven. Amerikaanse genetici onder leiding van Luca Cavalli-Sforza van Stanford University hebben dat afgeleid uit DNA-onderzoek onder meer dan duizend mensen van 53 verschillende bevolkingsgroepen uit de hele wereld. De wetenschappers schrijven dat de moderne mens zich telkens in een gebied buiten Afrika vestigde, waarna een klein deel van de bevolking verder trok om de rest van de wereld te ontdekken (Proceedings of the National Academy of Sciences, online 18 okt.). Dat is nog altijd zichtbaar in het DNA, omdat telkens een klein groepje verder trok. Geprojecteerd op de wereldkaart is de menselijke expansie zichtbaar als een serie golven die zich voortplanten vanuit midden-Afrika.