Bedrijven moeten vetzucht aanpakken

In deze krant van 9 oktober stond dat de internationale vakbonden hebben aanbevolen minder vet eten te serveren in bedrijfskantines, omdat dikke mensen vaker ziek zijn dan slanke mensen.

Dit bericht past in de reeks van recente berichten over toenemende vetzucht in Europa, waaronder ook in ons land. Wij volgen wat dat betreft het spoor van de Verenigde Staten, waar de overmatige dikte van de bevolking al jaren steeds problematischer wordt. Dat wordt in het artikel ook duidelijk vermeld, met daarbij de aantekening van het Nederlands Voedingscentrum dat hier nu al circa 50 procent van de beroepsbevolking te zwaar is, met alle fysieke en psychische problemen van dien. Ook het RIVM geeft aan dat met circa 3 kg minder gewicht per persoon veel dodelijke ziekten minder kans zouden krijgen. De reactie van de vakbonden is verbijsterend: dieet, en dus de gezondheid en levensduur van de leden heeft geen prioriteit. De reactie van werkgever Akzo Nobel is veel begrijpelijker, hoe cynisch ook: ,,Ga liever sportschoenen kopen en fitnessen en blijf dan ook lekker veel vet eten'' zeggen ze daar, aldus deze krant. Dan snijdt het mes immers aan twee kanten: zowel vet eten verkopen als vervolgens de fitness met alles erop en eraan. Zolang we nog een economie hebben waar preventie van problemen `niet schuift', omdat we goed verdienen met het herstellen van de eerst zelf geschapen problemen, zolang zijn mensen met overgewicht gewenst: daar valt aan te verdienen.

Pas als we bereid zijn de huidige economie van de sterksten (maximale omzetten en winsten voor enkelen), te verruilen voor een economie van `het genoeg' (minimale kosten en genoeg voor iedereen), pas dan zal misbruik van consumenten en milieu door de grote producenten afnemen.

    • Jan Diek van Mansvelt