Australiërs in Montevideo extra beveiligd

De door Guus Hiddink getrainde nationale voetbalploeg van Australië zal streng worden beveiligd bij het duel op 12 november in en tegen Uruguay. De spelers hebben bewapende veiligheidsagenten ingehuurd.

De maatregelen zijn een uitvloeisel van de laatste confrontatie tussen beide landen vier jaar geleden in het Zuid-Amerikaanse land. De spelers werden voortdurend uitgejouwd en bespuugd, en het was voor spelers en begeleiders destijds te gevaarlijk. Ook toen troffen beide landen elkaar met als inzet een plaats bij de wereldkampioenschappen voetbal. Thuis wonnen de Australiërs met 1-0, in Uruguay won de thuisclub met 3-0 en die plaatste zich daardoor voor de WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Australië verloor met 3-0 en verspeelde deelname aan de wereldtitelstrijd in 2002, thuis wonnen de Australiërs met 1-0. Beide landen strijden nu weer in twee beslissingswedstrijden om een ticket voor het WK dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden. Vier dagen na de wedstrijd in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo volgt het tweede duel in Sydney.

,,We zijn nu duidelijk beter voorbereid op dergelijk omstandigheden'', aldus bestuurder John O'Neill van de Australische bond. ,,Maar de spelers zullen dit keer ook niet aarzelen van het veld te stappen als de zaak opnieuw uit de hand loopt.'' Hij voegde eraan toe dat hij er vertrouwen in heeft dat de ervaren Hiddink zijn spelers goed zal voorbereiden op de psychologische oorlogvoering van de Uruguayanen.

Uruguay plaatste zich vorige week voor de play-offs door na een overwinning op de Zuid-Amerikaanse groepswinnaar Argentinië (1-0, doelpunt Recoba) als vijfde te eindigen in de poule. Australië had zich al eerder geplaatst voor de play-offs.

O'Neill heeft de wereldbond FIFA opgeroepen maatregelen te nemen om problemen met toeschouwers dit keer te voorkomen. Bij de wedstrijd moet de FIFA volgens hem de beste officials, scheidsrechter, grensrechters en onafhankelijke waarnemer inzetten om een eerlijk verloop van het duel te garanderen.

Australië was in 1974 voor het laatst deelnemer bij een WK voetbal, in Duitsland. De ploeg kwam toen niet verder dan de eerste ronde, na nederlagen tegen Oost-Duitsland en West-Duitsland en een gelijkspel tegen Chili. Australië scoorde toen niet één doelpunt. In tegenstelling tot de `Socceroos' heeft Uruguay een rijke voetbalhistorie. Onlangs werd gevierd dat de nationale voetbalploeg het eerste WK won, in eigen land in 1930. Uruguay veroverde ook de wereldtitel in 1950, in Brazilië.

(ANP, Reuters)