ANWB en concurrent ruziën in de rechtszaal

Route Mobiel, de jonge concurrent van de ANWB, beticht 's lands grootste consumentenorganisatie van vals spel. Vanmorgen diende een kort geding.

David nam het vanochtend in de Amsterdamse rechtbank op tegen Goliath. Althans, in de ogen van R. le Poole, de advocaat die Route Mobiel bijstaat in het kort geding dat het jonge pechhulpverleningsbedrijf vandaag voerde tegen de grote, gevestigde concurrent ANWB. Route Mobiel beticht de ANWB van het verspreiden van onjuiste informatie over Route Mobiel. De ANWB bezit 93 procent van de markt voor hulpverlening aan particulieren. Van de 130.000 klanten die Route Mobiel in de dertien maanden van haar bestaan heeft geworven, komen er 80.000 van de ANWB, die 4,1 miljoen leden heeft. Reden waarom `Goliath' ANWB `David' Route Mobiel dwarszit bij het werven van klanten, zegt Le Poole.

Het voornaamste verwijt aan de ANWB luidt dat Nederlands grootste ledenorganisatie consumenten wijsmaakt dat Route Mobiel auto's met pech onderweg vooral wegsleept en niet ter plaatse repareert. Slepen levert de automobilist veel meer vertraging op. Volgens Le Poole toont klantonderzoek aan dat Route Mobiel in zes van de tien gevallen een auto wel meteen aan de praat krijgt. De advocaat meent dat de bewering van de ANWB deel uitmaakt van een strategie om Route Mobiel te beschadigen: ,,Door deze onjuiste beschuldigingen wordt de goede naam van Route Mobiel aangetast.''

Le Poole eist stopzetting van de informatieverspreiding over Route Mobiel door de ANWB, rectificatie van gedane uitspraken en een dwangsom van 25.000 euro per keer dat de ANWB in overtreding gaat. Volgens hem is haast geboden: op 15 november is de zogeheten `fatale opzegdatum', de dag waarop bestaande lidmaatschappen van de ANWB stilzwijgend worden verlengd. Met het oog op over te nemen leden wil Route Mobiel dat de ANWB zo spoedig mogelijk tot de orde wordt geroepen.

Een viertal videofragmenten toonden vanmorgen in de rechtszaal de vermeende wanpraktijken van de ANWB. Een verborgen camera laat zien hoe een undercover medewerker van Route Mobiel nietsvermoedend personeel van ANWB-winkels benadert. Met zijn ellebogen losjes voorover leunend op de balie ondervraagt hij een medewerkster over concurrent Route Mobiel. ,,Wat ik weet, is dat ze (Route Mobiel, red.) meteen naar de garage slepen. En nooit aan de weg kunnen maken, want ze hebben geen monteurs'', zegt een medewerkster in Amstelveen na enig aandringen. Volgens Le Poole is dit antwoord gebaseerd op interne richtlijnen voor het ANWB-personeel en dus welbewust beleid.

,,Bedenkelijk'', noemt advocaat P. Reeskamp van de ANWB de manier waarop Route Mobiel zijn bewijsmateriaal heeft vergaard. Hij ontkent de uitspraken van het ANWB-personeel niet, maar onderstreept dat ze zijn gedaan na flink aandringen van de ,,spion'' van Route Mobiel. Hij zegt dat de zaak precies andersom ligt: Route Mobiel is ,,de ware zwartmaker''. Reeskamp: ,,Dit kort geding is slechts een onderdeel van de reclamecampagne van Route Mobiel.''

Reeskamp zegt dat Route Mobiel in vier van de tien gevallen een auto met pech versleept naar de garage. De ANWB zou dat bij een op de tien gevallen doen. ,,Zo bezien sleept Route Mobiel dus wel degelijk veel.'' Bovendien klopt er weinig van de bewering dat Route Mobiel sneller ter plaatse is dan ANWB, stelt de advocaat.

,,In 20 procent van de gevallen doen ze er langer over dan dertig minuten. Terwijl in advertenties stond dat ze in 97 procent sneller zijn dan een half uur.'' Reeskamp toonde een affiche waarop in kennelijke verwijzing naar de Wegenwacht-service van de ANWB staat: ,,Nooit meer uren langs de wegen wachten''. Het affiche is fel geel, samen met blauw de kleur van de ANWB.

Reeskamp zei tot slot: ,,Het zou niet zo moeten zijn dat de undercover-praktijken van Route Mobiel worden beloond met een dwangsom voor de ANWB.'' Maandag gaat de zaak verder.

    • Mark Schenkel