Zo gezellig zijn ze niet meer

De inval bij diverse Hells Angels clubs, vannacht, volgt op anderhalf jaar moeizaam onderzoek. Wat ooit een motorclub was - vrije jongens onder elkaar - heeft nu meer weg van een drugsbende.

De Hells Angels willen nu terug naar de basis. Dat zei huisadvocaat Vincent Kraal van de motorclub vorig jaar nadat de Amsterdamse afdeling van de motorclub zijn leider Big Willem – voorzitter sinds 1978 – had geroyeerd. Wat hij met die basis bedoelde? ,,Gewoon weer gezellig motorrijden. Als jongens onder elkaar.''

Justitie verdenkt de motorclub er al tientallen jaren van een geheel andere basis te hebben; handel in wapens, drugs, geweldpleging, afpersingen en liquidaties. Alleen hebben ze zelden een vinger achter die vermoedens kunnen krijgen.

Het onderzoek dat vannacht tot deze massale invallen in alle zes de clubhuizen en woningen van leden heeft geleid, begon al in 2001. Onder de naam Acroniem begon justitie een onderzoek naar alle afdelingen van de Hells Angels. Het uiteindelijke doel is een verbod van de motorclub. Het eerste succes dat justitie in dit onderzoek boekte, was begin dit jaar. Twaalf Limburgse Hells Angels worden veroordeeld voor doodslag. Bij gebrek aan leden op vrije voeten, wordt deze Limburgse chapter van de Hells Angels opgeheven. Bovendien raakte door deze zaak Acroniem in een stroomversnelling.

Het begint in februari 2004. In een beek bij het Limburgse plaatsje Echt worden de lichamen van drie Hells Angels gevonden. Het blijkt het lijk van de voorzitter van de Limburgse Hells Angels te zijn en twee andere leden. Hun lichamen zijn doorzeefd met kogels. Al gauw worden alle Limburgse Hells Angels opgepakt op verdenking van broedermoord. Aanleiding zou zijn dat de drie slachtoffers een partij cocaïne hadden gestolen. Om problemen met de Colombiaanse eigenaren te voorkomen zou de club de drie hebben vermoord.

Als ondersteuning voor deze theorie maakt justitie gebruik van een kroongetuige, Angelo D., een voormalig lid van de Curaçaose Hells Angels. Zijn verklaringen en de strafdossiers bieden een inkijkje in de wereld van de motorclub. Een wereld, volgens Angelo D. van in stukken gesneden lijken, ripdeals en cocaïnelijnen Colombia. Ook schetst hij de hiërarchie binnen de motorclub. Niets zou volgens hem gebeuren zonder toestemming van de Amsterdamse Hells Angels, ook de moord op drie leden niet. ,,Big Willem wist er van'', bezwoer hij tijdens het proces.

Big Willem is op dat moment verdachte in een heel ander onderzoek. In september vorig jaar werd hij afgezet. Hij erkende contact te hebben gehad met vastgoedhandelaar Willem Endstra. Die beraamde volgens justitie een plan om Heineken-ontvoerder Willem Holleeder uit de weg te ruimen. Voordat het plan tenuitover kon worden gebracht, werd Endstra in mei vorig jaar zelf geliquideerd. Endstra zou Holleeder willen laten vermoorden, omdat hij door de man werd afgeperst. Endstra benaderde voor zijn plan onder andere Big Willem. Die moest vervolgens het veld ruimen, omdat de andere leden de kant van Holleeder kozen. Dat was volgens de advocaat van de Hells Angels namelijk een ,,huisvriend''.

Big Willem moest al zijn Hells Angels-parafernalia inleveren, zoals zijn motor.Ook moest hij zijn huis op het terrein van de motorclub verlaten. De club wilde schoon schip maken, zei de nieuwe voorzitter Unu later. Voor justitie was deze episode het zoveelste bewijs van de verwevenheid van de Hells Angels met zware criminelen.

Het strafrechtelijk bewijs daarvoor moet de komende tijd onder andere weer komen van de Antilliaan Angelo D. Zijn verklaringen vormen een deel van het belastend materiaal dat justitie tegen de Hells Angels verzameld heeft, zo bevestigt een woordvoerder van justitie.

Een ander voorbeeld van die verwevenheid waren volgens Angelo D. de contacten die de Hells Angels op Curaçao met plaatselijk marinepersoneel hadden. Die huurden motoren bij de club en kwamen geregeld een biertje drinken. Volgens D. niet alleen voor de gezelligheid, maar voor het organiseren van drugstransporten.

Dat bleek volgens advocaat Nico Meijering vrijdag in een andere zaak met Hells Angels. Die van de moord op Steven Chocolaad, een Antilliaan die in 2003 in stukken gesneden in een kanaal werd gevonden. Justitie verdenkt daar twee Limburgse Hells Angels van, die dit jaar moeten voorkomen en nu al in de gevangenis zitten. Angelo D. had al eerder een verklaring afgelegd over die moord. Afgelopen vrijdag vroeg Meijering aan D. of hij de afgelopen tijd nog door de politie ondervraagd was. Jawel. Zo'n twintig keer.

    • Tom Kreling