Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cabaret

Wijsneuzig debuut Wertheim

Micha Wertheim was vorig jaar de grote winnaar van het Leids Cabaretfestival – en nu hij zijn eerste soloprogramma speelt, blijft hij daar voortdurend naar verwijzen. Hij hangt de onbedaarlijk van zichzelf vervulde cabaretier uit, die zich ver verheven voelt boven het publiek en toch honend de suggestie verwerpt dat hij arrogant zou zijn. Arrogant waren volgens hem nu juist de anderen die vorig jaar in die finale stonden, terwijl ze wisten dat hij óók meedeed.

Met een superieur glimlachje om de lippen, blasé van zijn eigen genialiteit, speelt Wertheim de man die in didactische termen uitlegt hoe zijn humor in elkaar zit en waarom hij daar zo goed in is. Zelfs in zijn relativeringen houdt hij die wijsneuzige pose vol: ,,Ik kan zó drie dingen opnoemen die ik niet kan... twee misschien.'' Hij blinkt uit in rare redeneringen die des te meer effect krijgen door de droge toon waarop hij ze debiteert. En over iets triviaals kan hij net zo eindeloos doorzeuren als Toon Hermans dat kon.

Maar overrompelend vind ik Wertheim nog niet; daarvoor wordt zijn woordenstroom net iets te vaak door haperingen vertraagd, waardoor de spanning eruit wegloopt. En ook worden enkele variété-achtige goochelnummertjes op den duur net iets te voorspelbaar. Maar wel is Micha Wertheim voor beginners het intrigerende debuut van een nieuwsgierigmakende cabaretier.

Voorstelling: Micha Wertheim voor beginners. Regie: Pieter Bouwman. Gezien: 15/10 in de Schouwburg, Leiden. Tournee t/m 31/3. Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl