Voor 10 kilometer dag overslaan kan niet

Marathonschaatser Henk Angenent hoopt zich te plaatsen voor de olympische 10 kilometer. Zaterdag reed hij nog een marathon.

De eerste schaatsmarathon meetellend voor het klassement om de KNSB Cup is zaterdag gewonnen door Jan-Maarten Heideman, eindwinnaar van vorig seizoen. Deopenings- wedstrijd eindigde in een massasprint, ondanks tussentijdse aanvallen van onder meer Henk Angenent. De winnaar van de laatste Elfstedentocht besloot na de Winterspelen van 2002 te gaan trainen voor de langebaan, met het oog op de Winterspelen in februari.

Is de zege van Heideman een voorbode voor de rest van het seizoen?

Henk Angenent: ,,Ik hoop het niet. Het was een wedstrijd met veel aanvallen. Verschillende rijders konden wegkomen bij het peloton. Uiteindelijk waren er een hoop die belang hadden bij een massasprint en die werd gewonnen door Heideman. Maar ook in de traditionele openingswedstrijd in Alkmaar vielen genoeg rijders aan, dus een voorbode van het seizoen is het vast niet. Mijn eigen vorm is boven verwachting. Ik heb een paar keer geprobeerd weg te komen en dat ging erg goed. Ik geloof dat ik één van de betere rijders was; ik verbaasde mezelf.''

Hoe schat u uw mogelijkheden op deelname in Turijn?

,,Ik geef mezelf een heel serieuze kans. Ik ben zo'n drie jaar bezig geweest meer snelheid te krijgen voor de tien kilometer. Je moet namelijk een bepaald niveau hebben, voordat je wordt genomineerd om tegen de beste langebaanschaatsers te rijden. Dit jaar is het zover. Eerst ga ik wat trainingswedstrijden rijden en dan in november de selectiewedstrijd voor de wereldbeker in Heerenveen. In december volgen ook de NK. De concurrentie is groot met Bob de Jong, Carl Verheijen, Sven Kramer, Gianni Romme, Jochem Uytdehaage en Bjarne Rykkje. Toen ik drie jaar geleden begon met trainen voor Turijn waren er drie of vier goede tien kilometerrijders. Dat is veranderd. De concurrentie in eigen land is goed voor het Nederlandse schaatsen.''

Wat heeft u afgelopen zomer anders gedaan dan in de voorbereiding?

,,Net als de voorgaande drie jaar heb ik meer krachttraining gedaan en hanteerde ik strakkere schema's. Met marathonschaatsen kon ik soms een dag overslaan omdat ik wist dat ik in januari pas echt goed moest zijn. Dat kan niet met langebaanschaatsen. Ik rijd de marathons dit jaar ook in kleine reeksen, omdat het een flinke aanslag is. De komende tijd rijd ik ze niet, in verband met de selectiewedstrijd voor Heerenveen.''