Vertrek topman KPN in Duitsland

De topman van KPN's Duitse mobieletelefoniedochter E-plus stapt op. Uwe Bergheim (49) heeft aangekondigd het bedrijf aan het eind van het jaar te verlaten.

Zijn vertrek komt niet als een verrassing. In mei kreeg Bergheim de topman van het Belgische dochterbedrijf Base, de Zuid-Afrikaan Stan Miller, boven zich geplaatst. Die staat sindsdien aan het hoofd van beide buitenlandse KPN-dochters.

De herstructurering luidde het begin in van een nieuwe strategie in Duitsland. Net als Base verkoopt E-plus sindsdien meerdere merken. De laatste maanden lanceerde het bedrijf een Duitse versie van Base, het prijsvechtermerk Simyo en het op de Turkse gemeenschap toegesneden Ay Yildiz. Ook gaat E-plus in Duitsland meer winkels openen.

Volgens een woordvoerder van KPN is het vertrek van Bergheim gezien de strategieverandering ,,een logische ontwikkeling''. Het bedrijf is bezig met zijn opvolging. Over de vertrekregeling van Bergheim kan de woordvoerder nog niets zeggen.

Onder het bewind van Bergheim, die in 2000 begon, groeide het aantal klanten in Duitsland van 5,3 miljoen tot 9,8 miljoen. KPN wil het bedrijf harder laten groeien. E-plus heeft nu een marktaandeel van 13 procent en is daarmee de derde mobieletelefonieaanbieder in Duitsland, na Vodafone en Deutsche Telekom. In augustus praatte KPN over een overname van de Duitse activiteiten van O2, met zo'n 11 procent marktaandeel de kleinste aanbieder in Duitsland. Die gesprekken liepen op niets uit.