Verkoop van belangen stuwt winst Philips

Elektronicaconcern Philips heeft de winst in het afgelopen kwartaal sterk zien stijgen dankzij de verkoop van de belangen in diverse bedrijven. De winst klom naar 1,44 miljard euro, een stijging van 23 procent.

Dit heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. De winst lag hoger dan analisten hadden verwacht. De koers van het aandeel steeg vanmorgen met 3 procent tot 21,87 euro.

De winststijging is vooral te danken aan de verkoop van de nog resterende Philips-belangen in IT-bedrijf Atos Origin en het Deense Great Nordic, dat gehoorapparaten maakt. Ook de verkoop van een klein deel van de belangen in de Taiwanese chipfabrikant TSMC en LG Philips LCD (een samenwerking van Philips en het Koreaanse LG Electronics) leverde geld op. LG Philips LCD is wereldwijd een van de grootste producenten van platte beeldschermen.

In totaal haalde Philips met de verkoop van belangen bijna 1,1 miljard euro op. Het afstoten van de activiteiten past in de strategie van Philips om kapitaal vrij te maken voor aankopen vooor de divisies medische systemen, licht en huishoudelijke apparatuur.

Vier van de vijf divisies van Philips lieten het afgelopen kwartaal omzetgroei zien. Alleen het bedrijfsonderdeel halfgeleiders kromp met 1 procent. In een poging de halfgeleiderdivisie weer gezond te krijgen, gaat Philips 250 miljoen euro kosten besparen bij dat onderdeel, zo maakte het concern een maand geleden bekend. Eind volgend jaar moet dat gerealiseerd zijn, maar de eerste positieve resultaten zijn inmiddels zichtbaar, aldus Philips vandaag. In 2007 zal de chipdivisie weer substantiële groei laten zien, is de verwachting.

In een toelichting op de cijfers zei de Philips-top vanmorgen dat het bedrijf op schema ligt qua financiële doelstellingen voor 2005. Na een zwak eerste halfjaar en een beter dan verwacht derde kwartaal zal het laatste kwartaal van dit jaar opnieuw ,,solide'' groei laten zien, aldus het concern. De omzet steeg tot 7,6 miljard euro, 5 procent meer dan vorig jaar. Het bedrijfsresultaat bedroeg 443 miljoen euro, vergelijkbaar met het derde kwartaal vorig jaar.

Philips deed ook aankopen in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf verwierf in augustus voor ruim 750 miljoen euro een meerderheidsbelang in de Amerikaanse producent van led-lampen Lumileds. In juli kocht Philips voor 235 miljoen euro Stentor, een Amerikaans softwarebedrijf dat is gespecialiseerd in beheer en verspreiding van digitale röntgenfoto's en scans die worden gebruikt voor de diagnose van kanker.