Uitgeblust AZ ten onder in Eindhoven

Louis van Gaal had graag gezien dat AZ zaterdagavond tegen PSV met wat meer zelfvertrouwen het veld in was gestapt. Tenslotte leidde zijn team toen nog in de eredivisie. En wat de trainer er wijselijk op Eindhovens grondgebied niet aan toevoegde: PSV is momenteel bij lange na niet de ploeg die vorig seizoen tot de laatste vier van de Champions League reikte en misschien wel verdiende de finale te spelen. Wat dat betreft kan de hernieuwde kennismaking deze week in hetzelfde miljoenenbal met AC Milan, de opponent van de halve finale in het voorjaar, een werkelijk beeld geven van de nieuwe krachtsverhoudingen. Want de Italiaanse topploeg zal in kwaliteit niet hebben ingeleverd.

AZ kon geenszins duidelijk maken dat het dichter naar PSV is gegroeid. Ondanks het feit dat de Brabantse club in de transferperiode een groot aantal vaste krachten zag vertrekken. De uiteindelijke marge van drie doelpunten stond de afgelopen jaren wel vaker op het scorebord. Waarbij de aantekening dat Ron Vlaar, invaller voor de aan zijn lies geblesseerde Demy de Zeeuw, tien minuten voor tijd met een tweede gele kaart het veld moest verlaten. Maar ook met elf man werd AZ zelden gevaarlijk. Al kon AZ wel bij vlagen het spel dicteren. Spits Shota Arveladze had een offday, wist zich niet te ontworstelen aan de ijzeren greep van PSV-verdediger Alex. De stilisten Barry van Galen en Kenneth Perez zochten eveneens tevergeefs naar openingen. En achterin was het bij AZ ronduit een rommeltje.

De razendsnelle PSV-spits Arouna Koné voelde zich in de Alkmaarse chaos als een vis in het water. Al na zeven minuten had Barry Opdam, een week geleden nog de held van Praag in het Nederlands elftal, een gele kaart te pakken toen hij tegen de Ivoriaan een onnodige overtreding beging. Dat overkwam ook Vlaar die de taak om Koné af te stoppen van de Lissenaar had overgenomen. Koné zorgt altijd voor dreiging, maar zijn rendement zou nog groter zijn als hij minder zelfzuchtig is tijdens zijn acties. Niettemin stelde hij Phillip Cocu in de gelegenheid PSV voor rust op voorsprong te brengen. Ook debutant Jason Culina, afkomstig van FC Twente, werd een paar keer in stelling gebracht door Koné. De voormalige Ajacied schoot na twintig minuten op de paal. Weer Cocu, nog steeds op eenzame hoogte, en invaller Jan Vennegoor of Hesselink bepaalden de eindstand op 3-0. Van Gaal verzon allerlei trucs om op het middenveld een-man-meer-situatie te creëren, maar meer stootkracht leverde dat niet op.

AZ maakte een wat uitgebluste indruk. Wellicht was dat het gevolg van het feit dat elf spelers van de Noord-Hollandse ploeg de afgelopen weken interland-verplichtingen hadden. Van Gaal wilde zich niet direct achter dit feit verschuilen. ,,Fysiek moet een topvoetballer zich binnen 48 uur kunnen herstellen. En in die periode dient hij zich ook mentaal weer op te laden. Dat laatste leer je niet zomaar even. Het is een proces waarin je stappen moet maken. Wij moeten ook leren met de druk van de top om te gaan. Al is dat misschien psychologie van de koude grond. In de tweede helft herpakten we ons. Daarna kwam er toch weer een verval. Dat mag niet.''

Zonder Mika Väyrynen, Jefferson Farfán, John de Jong, Theo Lucius, Michael Reiziger en Michael Ball had PSV dus nog genoeg potentieel om tegen AZ een ,,lekkere overwinning'', zoals trainer Guus Hiddink het omschreef, af te dwingen. Toch oogden sommige plekken in het elftal van de landskampioen nogal armoedig. De backs Eric Addo en Michael Lamey lijken een beetje de eeuwige talenten van PSV te worden. En voorin op de vleugels lieten DaMarcus Beasley en Jason Culina ook geen grootste indruk achter.

Tot het zestienmetergebied ging het nog wel aardig, maar daarna misten ze raffinement. Middenvelder Ibrahim Afellay is een groot talent, maar hij lijkt nog niet klaar om een topploeg op sleeptouw te nemen. Overigens kreeg zowel hij als Koné kramp aan het einde van de wedstrijd door de vastenperiode ramadan, waarin moslims na het opgaan en vóór het ondergaan van de zon niet eten of drinken.

,,Het brandstoftankje van deze spelers was leeg. Koné maakte een aantal goede dribbels en dat wreekt zich dan aan het einde van de wedstrijd'', zei Hiddink. ,,Ik vind dat we de religieuze gebruiken van deze spelers moeten respecteren.''

PSV 3

AZ 0

Ruststand 1-0. 43. Cocu 1-0, 83. Cocu 2-0, 85. Vennegoor of Hesselink 3-0. Schds: Temmink. Tsch: 33.700. Rode kaart: 81. Vlaar (AZ/2xgeel). Gele kaart: Opdam (AZ).