Tweede ronde in Liberia

Er zal zeer waarschijnlijk een tweede verkiezingsronde worden gehouden voor het presidentschap van Liberia. Geen van de kandidaten heeft, nadat 84 procent van de stemmen is geteld, na de eerste ronde een overtuigende meerderheid behaald, zo meldde de kiescommissie. De verkiezingen werden dinsdag gehouden.

Oud-voetballer George Weah, die tot dusver 29,8 procent van de stemmen heeft behaald, zal het in de tweede ronde moeten opnemen tegen Ellen Johnson Sirleaf, oud-minister van Financiën en econoom bij de Wereldbank, die 19,7 procent kreeg. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Weah 50 procent van de stemmen zal behalen.

De 39-jarige oud-speler van onder meer AC Milan heeft geen enkele politieke ervaring en is vooral bij jongere kiezers populair. Ellen Johson Sirleaf (66) heeft zowel ervaring in de binnenlandse, als de buitenlandse politiek. De vraag is echter of zij in de tweede ronde voldoende mensen achter zich zal krijgen. Verwacht wordt dat de twintig kandidaten die in de eerste ronde verloren, hun kiezers zullen oproepen op Weah te stemmen.

De verkiezingen zijn volgens buitenlandse waarnemers eerlijk verlopen. De officiële uitslag zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Een tweede ronde zal begin november worden gehouden.