Turkije: uitbraak vogelgriep onder controle

Het in Turkije gevonden vogelgriepvirus H5N1 levert daar geen gevaar meer op voor mensen. Dat heeft het Turkse ministerie voor Gezondheid bekendgemaakt. ,,De incubatietijd van het vorige week gevonden virus is verstreken'', aldus de directeur voor parasitaire ziekten van het ministerie. ,,Als het iemand zou besmetten, zou dat al gebeurd moeten zijn.''

Het virus heeft in Azië sinds 1997 aan zeker zestig mensen het leven gekost. De vrees bestaat dat het virus muteert tot een variant die mensen aan elkaar kunnen overdragen en zo een grieppandemie veroorzaakt. De quarantaine van het Manyas-district in West-Turkije, waar vorige week duizenden vogels zijn afgemaakt omdat op een boerderij het virus uitgebroken bleek te zijn, wordt na 29 oktober niet verlengd. Negen personen die voor observatie in een ziekenhuis waren opgenomen, mochten weer naar huis nadat zij niet besmet bleken.

De Europese Commissie maakte zaterdag bekend dat het in Roemenië aangetroffen vogelgriepvirus ook van de stam H5N1 is. De Roemeense autoriteiten hebben in de afgelopen dagen duizenden vogels in de regio rond Ceamurlia de Jos in de Danube-delta laten doden. Het dorp blijft nog drie weken onder quarantaine. Nog onduidelijk is of de vogels die dood gevonden zijn in het nabijgelegen Maliuc ook besmet zijn. In Roemenië is een run ontstaan op vaccins tegen `normale' influenza. De virusremmer Tamiflu is daar nauwelijks verkrijgbaar.

De Europese Commissie kondigde donderdag al een importstop af voor pluimvee en pluimveeproducten uit Roemenië. De Commissie ging er al vanuit dat het virus van de H5N1 stam zou zijn. Volgens eurocommissaris Kyprianou (Gezondheid en Consumentenbescherming) zijn momenteel geen nadere maatregelen nodig.

Vrijdag besloot de EU op voorstel van de Commissie dat alle lidstaten voor 5 november maatregelen aan Brussel moeten melden om risico's voor verspreiding van het vogelgriepvirus te verminderen. Lidstaten moeten `risicogebieden' – zoals moerassen en trekvogelroutes – in kaart brengen en op basis hiervan aan de omstandigheden aangepaste maatregelen nemen. Een ophokplicht voor pluimvee, zoals in Nederland geldt, is hierbij een van de mogelijkheden.

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche doneert 20.000 doses van de virusremmer Tamiflu aan Turkije, om mensen die veel met pluimvee in aanraking komen te beschermen. Ook doneert het bedrijf twee miljoen doses aan de gezondheidsorganisatie WHO, voor noodsituaties. De WHO benadrukte vandaag dat het Zuid-Oost-Azië de regio met het grootste risico op uitbraak van een grieppandemie blijft. De VS hebben vandaag Indonesië geld en expertise aangeboden om te onderzoeken hoe het land het virus kan bestrijden.

www.nrc.nl: Dossier Vogelgriep