Termijnreus Refco wankelt na boekhoudschandaal VS

Refco, een van de grootste internationale makelaars op de termijnmarkt, zal een van zijn belangrijkste dochterbedrijven waarschijnlijk failliet laten gaan. Dat bleek na overleg gisteren tussen het bedrijf en zijn adviseurs. Andere delen zullen te koop worden gezet.

Daarmee gaat het schandaal dat vorige week rond Refco uitbrak een nieuwe episode in. Vorige week werd de topman van het Amerikaanse bedrijf, de Brit Philip Benett, aangehouden omdat hij een lening van het concern aan zichzelf van 430 miljoen dollar had verzwegen en uit de boeken van het bedrijf had gehouden. Afgelopen zomer ging Refco naar de beurs en haalde daar een half miljard dollar op.

Bennett heeft de lening inmiddels terugbetaald, maar wordt verweten de balans van Refco voor de beursgang fraaier te hebben voorgesteld dan hij was.

Refco is een van de grootste partijen op de termijnmarkt, met een balanstotaal van rond 75 miljard dollar en activiteiten in veertien landen. De makelaarsactiviteiten, die onder het toezicht vallen van onder meer de termijnbeurs in Chicago, blijven waarschijnlijk buiten een faillissement. Een bankroet wordt wel verwacht van de internationale kapitaalmarktactiviteiten, die buiten het toezicht vielen.

Refco werkt veel voor Amerikaanse banken en hedge funds, speculatieve beleggingsfondsen die vaak op de termijnmarkt actief zijn. Afgelopen vrijdag werd de handel in aandelen Refco gestaakt, nadat ze met ruim 70 procent waren gekelderd ten opzichte van de introductiekoers tijdens de beursgang van afgelopen zomer.

De vrees vorige week dat de neergang van Refco een schokgolf door de financiële markten zou jagen, zoals de déconfiture van het hedge fund Long Term Capital Management dat in 1998 deed, is niet bewaarheid geworden.

Het bedrijf heeft gisteren naast de zakenbank Goldman Sachs een tweede adviseur, zakenbank Greenhill & Co, in de arm genomen. Dit omdat Goldman Sachs was betrokken bij de beursgang, en een oud-medewerker van deze bank, J. Christopher Flowers een consortium leidt dat Refco geheel of deels wil overnemen. J.C. Flowers kocht onlangs de Nederlandse zakenbank NIB Capital.

In het team van adviseurs zit onder meer ook Arthur Levitt, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC.

Topman Philip Bennett, tegen wie vervolging is ingesteld, is inmiddels vrij na een borgsom van 50 miljoen dollar.