Televisie Film van de dag

De films van de Joegoslaaf Emir Kusturica zijn een aanslag op de zintuigen, met dynamische scènes en associatieve montage. Op de geluidsband dendert de Balkanmuziek maar door. Voeg daar nog eens de kleurrijke personages aan toe die liever schreeuwen dan normaal communiceren en het is begrijpelijk dat velen moeite hebben met zijn chaotische films. Maar chaotische tijden vrágen nou juist om chaotische films, zal hij er ongetwijfeld tegenin brengen. Zoals de oorlog op de Balkan, onderwerp van zijn drietal films: Underground, Life is a Miracle en het vanavond vertoonde Black Cat, White Cat – waarin overdrijvingen en uitvergrotingen van een sowieso al absurde wereld de norm zijn. Kusturica mengt vaardig en zonder aanzien des persoon – hoe politiek incorrecter, hoe beter – zigeunermystiek, Balkanmythologie en Slavische melancholie.

Black Cat, White Cat / Crna macka, beli macor (Emir Kusturica, 1998, Joegoslavië/Duitsland/Frankrijk).

Arte, 20.40-22.45u.