Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek over de nieuwe editie van de Dikke Van Dale die dit jaar 9000 nieuwe woorden bevat met o.a. columnist Ronald Plaskerk en schrijver Harry Mulisch, bedenkers van nieuwe Nederlandse woorden. Verder aandacht voor de economische gevolgen van de plaatsing van het Nederlands elftal voor het WK voetbal 2006. Het bedrijfsleven verwacht dat we met z'n allen maar liefst 200 miljoen euro extra zullen spenderen. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage uit het rampgebied in Pakistan waar door de aardbeving complete vluchtelingenkampen die vol zaten met Afghanen zijn weggevaagd. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Aandacht voor de grote inval van ME en politie bij zes clubhuizen in Rotterdam, Amsterdan, Haarlem, IJmuiden, Harlingen en Zwolle van de motorclub Hells Angels. Onder de arrestanten is oud-voorzitter Big Willem van de Amsterdamse afdeling. Hij werd als president afgezet omdat hij geld zou hebben aangenomen voor de liquidatie van de Heineken-ontvoerder Holleeder, een vriend van de Angels. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Brusselse kermis. Eerste uitzending van een nieuw programma waarin de Brusselse praktijken en de Europese politiek worden geanalyseerd. Rode draad is de zoektocht door de Europese regelgeving met vanavond aandacht voor de wereld van transport in Nederland en Polen. Zie ook pagina 18. Ned.3, 19.50-20.25u.

Schiphol Airport. Kijkje achter de schermen van de Amsterdamse luchthaven, waarin de veelzijdigheid van deze dynamische werkomgeving wordt belicht. Jaarlijks doen miljoenen mensen Schiphol aan. De grote verkeersstroom van passagiers en goederen moet in goede banen worden geleid, want één vertraging kan al tot chaos leiden. Medewerkers met verschillende functies worden gevolgd tijdens hun werk in dit 24-uurs bedrijf. RTL7, 19.55-20.30u., onderbroken door reclame.

The battle for Britain's soul: Burning belief. Aflevering in een serie over de wortels van het christendom in Groot-Brittannië. Vanaf het einde van de negentiende eeuw werd de strijd tussen gelovigen en niet-gelovigen heviger. Charles Bradlaugh was het eerste Britse parlementslid dat weigerde zich op de bijbel te beroepen bij z'n eedaflegging en William Price zette zich in voor het recht op crematie. BBC2, 20.00-21.00u.

Stories. Kinderen niet toegelaten. Portret van het mindervalide stel Bertrand en Nathalie dat een zelfstandig leven wil leiden. De bemoeienis van met name Nathalie's moeder is zo groot dat Nathalie uiteindelijk haar vrijheid moet bevechten via de rechter. België 2, 21.00-21.45u.

Zembla: Tbs'er zoekt vrouw. Reportage over tbs'ers die vanuit de gevangenis op allerlei manieren proberen een vrouw te vinden. Ze zoeken niet alleen liefde, ze hopen ook dat ze door een relatie eerder vrij kunnen komen. Wilhelm S., die tijdens zijn verlof ontsnapte en een Amsterdammer vermoordde, had een vrouw. En hij is niet de enige. Ook vertellen vrouwen waarom zij voor deze mannen vallen. Ned.3, 21.15-22.00u.

Die Zwanziger Jahre: Tanz auf dem Vulkan. In deze tweede aflevering gaat het over de periode na het crisisjaar 1923, waarin de bevolking leed aan armoede en honger. De Weimar-regering kreeg de inflatie onder controle en de mensen haalden opgelucht adem. Een nieuwe periode brak aan waarin oude waarden en normen overboord gegooid werden en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding ontstond. ARD, 21.45-22.30u.

Israel and the Arabs: Elusive peace. Tweede deel van een serie over de bemiddelingspogingen voor vrede in het Midden-Oosten. De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell probeerde Arafat over te halen terreur af te zweren en vrede tot stand te brengen tussen de Palestijnen en Israël. Z'n eigen collega's en Arafat zorgden er voor dat zijn pogingen mislukten. BBC2, 22.00-23.00u.

Puinruimers in New York. Docusoap over de gemeentelijke opruimingsdiensten van New York, die dagelijks geconfronteerd worden met de meest weerzinwekkende situaties. SBS6, 23.40-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Cabaretier Jan Jaap van der Wal praat over zijn nieuwe theaterprogramma BSUR en zijn televisiewerk voor het Liliane Fonds. Verder zeiler Simeon Tienpond over zijn deelname aan de Whitbread Race een aandacht voor patiënten met chronische pijn. Ned.3, 19.00-19.50u.

MUZIEK

NPS Klassiek: De Chinese revolutie. Herhaling uit vorig jaar over de Chinese deelneming aan de pianoconcoursen over heel de wereld. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Wat is hun chemie? Is hun aanpak de ultieme oplossing, of gaat het ten koste van de persoonlijkheid? Ned.3, 23.55-0.55u.

DIGITALE KANALEN

Boer zocht vrouw. De KRO-serie vraagt zich af hoe vijf boeren in een bink veranderden. En hoe vergaat het de heren nu?

www.uitzendinggemist.nl