Tekenfilms in Saoedi-Arabië

Twintig jaar na het verbod op openbare filmvoorstellingen wordt volgende maand in Saoedi-Arabië weer een bioscoop geopend. In de filmzaal, die gevestigd wordt in een hotel in de hoofdstad Ryad, mogen alleen animatiefilms worden vertoond. De zaal gaat open tijdens het suikerfeest, waarmee de islamitische vastenperiode (ramadan) begin november wordt afgesloten. In de zaal kunnen 1.400 mensen zitten en zullen dagelijks drie voorstellingen van een uur worden gehouden. Getoond worden buitenlandse animatiefilms, die in het Arabisch zijn nagesychroniseerd. De tekenfilm-vertoning wordt gezien als een voorbode van het vertonen van `gewone' films, die nu al in Ryad zijn te zien in min of meer besloten sessies in koffiehuizen. Begin jaren tachtig werden in het land nog films vertoond in particuliere clubs, maar de autoriteiten verboden de vertonigen omdat die in strijd zouden zijn met de islam.