Rellen in Ohio door mars van Amerikaanse neonazi's

Een mars van Amerikaanse neonazi's heeft zaterdag in Toledo (in het noorden van de staat Ohio) voor rellen gezorgd. Ruim 110 man zijn aangehouden wegens geweldpleging, plundering en vandalisme. De burgemeester van de stad heeft de noodtoestand afgekondigd en een avondklok ingesteld die nog drie dagen zal gelden.

De groep van ongeveer twintig neonazi's van de National Socialist Movement uit de staat Virginia verzamelde zich zaterdagochtend in een park in een zwarte wijk. Ze wilden protesteren tegen pesterijen van blanke wijkbewoners door zwarte bendes. Onduidelijk is nog of de groep is uitgenodigd door inwoners uit Toledo.

Volgens de lokale krant The Toledo Blade zongen vanaf de andere kant van de straat naar schatting 300 tegendemonstranten de neonazi's toe en bekogelde hen met stenen. De politie besloot de neonazimars uit te stellen. Demonstranten die langs de geplande route van de mars stonden, koelden hierop hun woede op passanten, journalisten, winkels en agenten. De politie vuurde terug met pepperspray, traangas en houten kogels. Binnen een uur was 60 procent van het korps (400 agenten) ingezet in de wijk.

De woedende menigte groeide tot zeker 600 man. Halverwege de middag probeerden burgemeester Jack Ford, brandweercommandant Mike Bell en dominee Mansour Bey, een van de organisatoren van de tegendemonstratie, de gemoederen te bedaren. Zij werden echter met vuurwapens bedreigd. De massa kon aan het einde van de middag uiteen worden gejaagd nadat politieagenten in kordon de wijk binnentrokken.

De autoriteiten zeiden gisteren dat ze weinig konden doen om de rellen te voorkomen. De neonazi's hadden, omdat ze gewoon over straat zouden wandelen en geen demonstratie hielden, geen vergunning nodig van de gemeente. ,,Ze hebben net als ieder ander het recht om op de stoepen van Toledo te lopen'', aldus burgemeester Ford gisteren tijdens een persconferentie. Hij gaf wel aan de volgende keer de komst van de neonazi's via de rechter te laten verbieden.

De politiecommissaris ontkende onvoorbereid te zijn. ,,We wisten dat dit een ongelooflijke uitdaging zou worden'', zei Mike Navarre. ,,Ik neem aanstoot aan iedereen die ons ervan beschuldigt niet voorbereid te zijn.''