Reddingsteam terug naar huis

Het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR), dat in de Pakistaanse stad Bagh naar overlevenden van de aardbeving zocht, keert vermoedelijk vanavond terug naar Nederland. Ze hebben niemand levend onder het puin gevonden, zegt een woordvoerder. Wel zijn acht doden geborgen en is medische hulp geboden aan 200 gewonden. Afgelopen donderdag staakten de leden van USAR hun werkzaamheden en vlogen terug naar de Nederlandse ambassade in Islamabad. De tenten die ze tijdens hun verblijf gebruikten, lieten ze achter. Ze doen nu dienst als noodhospitaal, aldus de woordvoerder.

De actie `Help slachtoffers aardbeving' voor Pakistan, India en Afghanistan heeft tot nu toe 500.000 euro opgeleverd. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties vrijdag bekendgemaakt. Het ministerie van ontwikkelingssamenwerking maakt twee miljoen euro over op giro 800800, het rekeningnummer waarop donaties binnenkomen. Het geld wordt besteed aan kleding, voedsel, eerste hulp en winterbestendige tenten. Van de 272 miljoen euro die volgens de VN nodig zijn, is nog maar 50 miljoen toegezegd. Dat zei noodhulpcoördinator van de VN Jan Egeland. Volgens de laatste schattingen ligt het dodental door de aardbeving boven de 50.000.