Puber leert leven door de verbeelding

Moderne kunst is moeilijk. Behalve bij het Onafhankelijk Toneel. Dat gezelschap schrikt niet terug voor een heldere uitleg. Die nog léuk is ook, want de educatieve familievoorstelling Schildpad met Roos en Mes fonkelt van plezier. Plezier in kleuren en vormen, plezier in expressie en effecten, en vooral: plezier in de constructie, in de manier waarop een kunstwerk in elkaar is gezet.

Laat het knutselen, het uitproberen van materialen en, jawel, ook het timmeren maar aan Gerrit Timmers over. Decors bouwt deze leider van het Rotterdamse gezelschap eigenhandig en voor Schildpad met roos en mes had hij veel te doen. Want de vader van de hoofdpersoon stort zich helemaal op de vervaardiging van reproducties.

Een replica van Tony Graggs klassieker One Space, Four Places staat op het achtertoneel. De van blik, karton en verkoold hout gemaakte eethoek is voor praktisch gebruik te fragiel. Op het voortoneel prijkt een iglo. Niet sneeuwwit maar diepzwart, als besmeurd met gloeiende pek. Mario Merz ontwierp het origineel met behulp van neon en asfalt, en Timmers kopieerde het nauwgezet.

Met regisseur Mirjam Koen situeerde hij de personages nu eens in een huis en dan weer in een museum. Videobeelden lichten de plaats van handeling toe. Ze glijden langs muren vol schilderijen of zoomen in op objecten – soms gebeurt er iets vreemds. Ineens komen de kunstenaars uit hun werk tevoorschijn, als skelet of mens, en doen wat de vader (Jef Hoogmartens) niet kan: ze wijzen de zoon (Fabian Jansen) de weg. Zowel in de voorstelling als in het eraan ten grondslag liggende boek van Cornel Bierens leert de puber Luktor leven. En daarvoor, ontdekt hij, is verbeeldingskracht nodig plus een stevige dosis liefde. Dezelfde eigenschappen kenmerken Schildpad met Roos en Mes en zo vallen kunst en leven exemplarisch samen. Moeilijk om voor elkaar te krijgen maar makkelijk om te volgen, voor iedereen vanaf tien jaar.

Voorstelling: Schildpad met Roos en Mes, door het Onafhankelijk Toneel. Bewerking en vormgeving: Gerrit Timmers. Regie: Mirjam Koen. Gezien: 15/10 O.T. Theater, Rotterdam. Tournee t/m 24/11. Inl: 010-5769029 en www.ot-rotterdam.nl.