Prijzen voor componisten

De Jan van Vlijmenprijs, een aanmoedigingsprijs voor talentvolle jonge componisten, is vorige week uitgereikt aan Wilbert Bulsink en Daan Verlaan. Beide componisten krijgen een compositie-opdracht met een bijbehorend honorarium van 10.000 euro. De componist Jan van Vlijmen, die vorig jaar overleed, had nog ingestemd met deze keuze van de jury, die bestond uit Cornelis de Bondt, Klas Torstensson en Klaas de Vries. Ook wordt de garantie gegeven dat de nieuwe stukken worden uitgevoerd in een prestigieuze concertserie, zoals de Zaterdagmatinee of in het Holland Festival, waarvan Van Vlijmen een aantal jaren directeur was. Wilbert Bulsink, onlangs 22 geworden, en Daan Verlaan (1978) worden door de jury geprezen omdat zij reeds in het begin van hun ontwikkeling in staat zijn geweest hun concepten, dankzij hun muzikaliteit en hun verworven vakmanschap, uit te werken op een manier die niet blijft steken in het concept, maar die ook overtuigt als klinkende werkelijkheid. Ook looft de jury dat ze niet bang zijn voor invloeden, maar ook niet aarzelen de traditie naar hun hand te zetten.

Wilbert Bulsink, die als 11-jarige componeerde voor het Nederlands Blazers Ensemble, won ook het Prinses Christina Concours. Verlaan werd gespeeld door Holland Symfonia en het Asko Ensemble.