Politicus `op maffiose wijze' vermoord

De vice-president van de Zuid-Italiaanse regio Calabrië is gistermiddag in plaatsje Locri vermoord, nadat hij net zijn stem had uitgebracht tijdens de voorverkiezingen van centrum-links. Een huurmoordenaar drong het stembureau binnen en schoot Francesco Fortugno (54) vijf keer van dichtbij in hoofd en borst. Het slachtoffer, ex-geneesheerdirecteur van een lokaal ziekenhuis, overleed korte tijd later.

De dader wist te ontkomen. Volgens justitie gaat het om ,,een executie op maffiose wijze''. Fortugno was voor de partij La Margherita verantwoordelijk voor gezondheidszorg. Gevreesd wordt dat de moord een waarschuwing is aan het adres van de politici om de maffia vooral niets in de weg te leggen, nu landelijke verkiezingen aanstaande zijn.

De n'dranghetta, de Calabrese maffia, heeft in Zuid-Italië grote belangen en weet via stromannen en corrupte politici aanbestedingen voor publieke werken naar zich toe te trekken. Rechters waarschuwen dat de regio Calabrië ,,een prooi is geworden van de n'dranghetta''. Volgens schattingen van justitie is de jaaromzet van de n'dranghetta in Calabrië 35 miljard euro. Dat is meer dan het bruto regionaal product.