Peloton komt op bezoek bij Hoffman

Tristan Hoffman heeft in zijn geboorteplaats Groenlo afscheid genomen als actief wielrenner. De 35-jarige Hoffman kreeg gisteren een afscheidswedstrijd aangeboden, waarbij vrijwel de voltallige nationale top aanwezig was. ,,Dit is ongelooflijk. Zo'n afscheid had ik niet verwacht'', zei Hoffman geëmotioneerd.

Halverwege het door Max van Heeswijk gewonnen criterium stapte Hoffman af. Daarna nam hij plaats in een ploegleiderswagen van zijn team CSC. Volgend jaar gaat hij bij de Deense formatie aan de slag als ploegleider, het tweede deel van dit seizoen nam hij tijdfens verschillende wedstrijden, waaronder de Tour de France, al een kijkje in de keuken bij CSC. Zijn baas is daar oud-Tourwinnaar Bjarne Riis.

Hoffman was veertien jaar beroepswielrenner. Hij behaalde 21 overwinningen, waaronder in 1992 de nationale titel in zijn eerste jaar als prof. In Parijs-Roubaix finishte hij vijf keer in de topvijf. Vorig jaar werd hij nog tweede achter de Zweedse winnaar Magnus Backstedt.

Begin dit jaar kwam Hoffman in België zwaar ten val, in de Omloop Het Volk. Door een gecompliceerde beenbreuk werd hij gedwongen gedurende lange tijd te revalideren. Vanaf dat moment besefte hij dat het einde van zijn wielerloopbaan dichtbij was. Maar aangezien hij van zijn Riis de kans kreeg ploegleider te worden, blijft hij in het peloton actief.

Tijdens `Dwars deur Grolle' namen zijn collega's, oud-ploeggenoten, vrienden en bekenden afscheid van Hoffman.

,,Het is mooi geweest'', zei de sympathieke oud-renner. Ik heb genoeg gefietst. Ik kijk met tevredenheid terug op mijn loopbaan en nu is het tijd voor een nieuwe functie.'' Ook Rudie Kemna, Bart Voskamp en de Duitser Rolf Aldag reden in Groenlo hun laatste profkoers.