Opnieuw lagere omzet bij Laurus

Supermarktconcern Laurus (Super de Boer, Edah en Konmar) heeft opnieuw een lagere omzet geboekt. De daling is het gevolg van de moeilijke markt in de Nederlandse supermarktbranche.

Het detailhandelbedrijf maakte vanmorgen bekend dat de omzet over de eerste negen maanden van 2005 uitkwam op 2,55 miljard euro, een daling van bijna 10 procent vergeleken met dezelfde periode in 2004. De druk op de omzet en de marges zal aanhouden.

Laurus is bezig met een grote ombouwoperatie van de Konmar-winkels naar de Lekker & Laag Superstores-formule. Het bedrijf probeert daarmee het verloren marktaandeel in de Nederlandse supermarktbranche terug te winnen. Dit aandeel ging verloren door het mislukte Konmar-concept. Het concern heeft ook veel last van de prijzenoorlog tussen de diverse supermarktketens.

Laurus zag de omzet in de eerste helft van dit jaar al met 9 procent dalen tot 1,4 miljard euro. Het noteerde over die periode een negatief bedrijfsresultaat van 46 miljoen euro vergeleken met een verlies van 51 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2004. Laurus maakte vanmorgen alleen omzetcijfers bekend over de periode januari tot oktober.

De omzetcijfers waren lager dan verwacht. In een eerste reactie plaatsten analisten vraagtekens bij de financiële positie van het bedrijf. Volgens de analisten van Theodoor Gilissen kampt Laurus met een negatieve vrije kasstroom en is het nog met de banken in onderhandeling over de voorwaarden van de bestaande kredietfaciliteiten. Dit is nodig omdat Laurus eind dit jaar waarschijnlijk niet zal voldoen aan financiële voorwaarden die banken hebben gesteld bij het geven van de leningen. Op het Damrak noteerde het aandeel Laurus rond het middaguur 2,85 euro, een verlies van 2,9 procent vergeleken met het slot van vrijdag.