Nieuwe zorgstelsel blijkt inkomensoverheveling

Wilma van Hoeflaken signaleert dat zelfstandigen er met het nieuwe zorgstelsel fors op achteruitgaan (`Financiële aderlating'), NRC Handelsblad, 8 oktober).

Die achteruitgang is nog forser dan in het artikel genoemd: zo betaal ik (man, 55 jaar) nu voor een prima ziektekostenverzekering 1.110 euro per jaar plus 534 euro aan heffingen. Een commerciële verzekeraar kan mij nu blijkbaar prima verzekeren voor die 1.110 euro. Daarboven betaal ik nu dus 534 euro aan heffingen die geen belasting mogen heten. Volgend jaar dreigt de basisverzekering mij als zelfstandige (dga) minimaal 2.500 euro te gaan kosten, meer dan twee keer het bedrag dat een verzekeraar dit jaar vraagt.

Dat werknemers er weinig van merken betwijfel ik: toen ik nog in loondienst was, betaalde mijn werkgever een bijdrage ziektekostenverzekering die een groot deel van mijn verzekeringspremie dekte. Veel werknemers zullen volgend jaar ontdekken dat ze niet alleen meer premie gaan betalen, maar dat ongetwijfeld ook de bijdrage van de werkgever vervalt, omdat de werkgever die 6 procent al gaat betalen.

Het geheel lijkt een verbluffend staaltje inkomensoverheveling. Verrassend dat juist dit kabinet zoiets tot uitvoering brengt.

    • Ruud Scheffer