Minder gebonk en gepiep in Amsterdamse tram

Als het aan Siemens ligt, is het gepiep, gerammel en gebonk van de Combinotrams in Amsterdam binnenkort een stuk minder. Het Duitse concern presenteerde vandaag op de werkplaats van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB in Diemen de eerste van een serie van vijf aangepaste trams, die steviger en iets minder lawaaierig zijn gemaakt. Eind 2007 moeten alle 150 Combinotrams uit Amsterdam terug naar de Siemens-fabriek in Krefeld voor het `modificatieprogramma'. Vorig jaar werden er constructiefouten ontdekt bij de nieuwe trams, die het GVB sinds 2002 in de hoofdstad heeft rondrijden. In de carrosserie bleken haarscheurtjes te zitten. In september nam fabrikant Siemens de eerste trams terug om de zijwanden en bovenkant te verstevigen. Rond de wielen bracht het bedrijf dempers aan om het piepen te verminderen. Het onderstel werd `soepeler' aan de bovenkant bevestigd, waardoor passagiers met minder schokken te maken krijgen.