Meerderheid tekent zich af voor grondwet Irak

Voorlopige tellingen wijzen uit dat de Iraakse bevolking afgelopen zaterdag in meerderheid heeft ingestemd met de nieuwe grondwet voor het land. Gisteren al feliciteerde de Amerikaanse president Bush het Iraakse volk met het resultaat, dat hij betitelde als een overwinning voor de tegenstanders van terrorisme.

Volgens de eerste schattingen schommelde de opkomst gemiddeld boven de 61 procent van de in totaal 15,5 miljoen stemgerechtigden. Volgens stembusfunctionarissen kwamen ook in de overwegend sunnitische provincies voldoende `ja'-stemmers op om aanvaarding van de grondwet veilig te stellen, maar ze benadrukten dat het nog slechts om een ,,impressionistisch'' beeld gaat. De uiteindelijke uitslag wordt pas over enkele dagen bekend.

Het referendum zelf verliep zaterdag betrekkelijk rustig, maar in de westelijke stad Ramadi braken hevige gevechten uit tussen Amerikaanse troepen en sunnitische rebellen. Die werden zaterdag ingeluid door de dood van vijf Amerikaanse soldaten bij een bomexplosie. Vanochtend liet het Amerikaanse leger weten dat het afgelopen etmaal ongeveer zeventig rebellen zijn gedood. Inwoners van Ramadi meldden eerder dat enkele wijken door helikopters en gevechtsvliegtuigen werden bestookt.

Een functionaris van de Iraakse verkiezingscommissie zei vanochtend dat de opkomst nergens lager is geweest dan 61 procent, terwijl in zeven van de in totaal achttien provincies meer dan 66 procent van de kiesgerechtigden naar de stembureau's kwam. In die regio's wonen vooral Koerden (in het noorden) en shi'ieten (in het zuiden). Volgens waarnemers was ook de opkomst in de overwegend sunnitische regio's relatief hoog. Daar werden de algemene verkiezingen in januari van dit jaar nog grotendeels geboycot.

Aangenomen wordt dat een meerderheid in de sunnitische gebieden nu tegen de grondwet heeft gestemd, maar dat die meerderheid niet groot genoeg is geweest om de aanvaarding ervan tegen te houden. Maar zeker is dat nog niet. De grondwet is van de baan indien driekwart van de kiezers in ten minste drie provincies haar heeft verworpen.

De volgende stap in het Iraakse democratiseringsproces wordt op 15 december gezet als de bevolking naar de stembus gaat om een nieuw parlement te kiezen. Woensdag begint voor een speciaal tribunaal in de hoofdstad Bagdad het eerste proces tegen de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein.