Meer aangifte mishandeling bij dieren

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw en de Inspectiedienst Dierenbescherming komen steeds vaker in actie voor mishandelde of verwaarloosde dieren.

Volgens het jaarverslag van de Inspectiedienst Dierenbescherming zijn vorig jaar 2.099 dieren in beslag genomen, meer dan drie keer zo veel als het jaar daarvoor: in 2003 werden 655 dieren bij eigenaren weggehaald.

De Inspectie Dierenbescherming heeft vorig jaar 238 processen-verbaal opgemaakt tegen eigenaren. Veelal gaat het dan om strafbare verwaarlozing van dieren. In 2003 werden 202 boetes uitgedeeld. De stijging is volgens de woordvoerder van de Dierenbescherming terug te voeren op het in 2003 ingestelde telefonische meldpunt voor dierenmishandeling. Gemiddeld ontvangt de dierenbescherming 3.300 telefoontjes per maand.

Volgens de AID heeft de inspectiedienst van Landbouw vorig jaar het aantal werkuren bijna verdubbeld tot 7.600 voor het onderzoeken van meldingen over verwaarlozing en mishandeling. De AID kan niet zeggen of er een verband is met de regelmatig terugkerende berichten over verkrachtingen van schapen en paarden, zoals `de dierenbeul van Twente', een voormalig tbs-patiënt die jarenlang paarden en pony's verkrachtte in de omgeving van Enschede.

Volgens een woordvoerder van de Dierenbescherming zijn in 2004 wel een aantal `grote zaken' voorgekomen. Zo werden in juli 2004 bij een dierenpension in Schelluinen al bijna 600 ernstig verwaarloosde dieren in beslag genomen. Het ging om 46 honden, 29 cavia's, negentig konijnen, ruim tachtig eenden, zo'n 300 kippen en enkele schapen.

Bij de meldkamer van de Inspectiedienst van de Dierenbescherming kwamen vorig jaar 5.168 meldingen binnen, tegen 4.785 in 2003.

De AID concentreert zich op dieren die beroepsmatig worden gehouden, maar werkt ook vaak samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). De LID komt vooral in actie bij meldingen over particulieren.