Massale actie politie tegen Hells Angels

Bij een grootschalige actie heeft de politie vannacht en vanochtend 45 bestuursleden en leden van de motorclub Hells Angels aangehouden. Justitie verdenkt ze van geweld, bedreiging en afpersing en de handel in wapens en drugs.

Dit heeft het landelijk parket vanochtend bekendgemaakt. Bij de invallen waren duizend agenten en rechercheurs betrokken. Zes clubhuizen van de motorclub in Amsterdam, Haarlem, IJmuiden, Harlingen, Kampen en Rotterdam en 61 woonadressen werden doorzocht. In het Belgische Neerpelt zijn op twee adressen zoekacties verricht.

De aangehouden leden van de Hells Angels worden onder meer in verband gebracht met moorden, afpersing, drugs- en wapenhandel. Vorig jaar maakte het openbaar ministerie bekend dat er een onderzoek loopt tegen alle Hells Angels in Nederland onder de naam Acroniem. De Hells Angels hebben in Nederland ongeveer tweehonderd leden, aldus A. Driessen, hoofd van de nationale recherche. De invallen betroffen volgens hem een al langer geplande actie van politie en justitie.

Bij de actie heeft de politie beslag gelegd op een granaatwerper met munitie, een vlammenwerper, twee handgranaten, slaghoedjes en twintig handvuurwapens, waaronder een machinepistool. Daarnaast zijn computers, mobiele telefoons, grote hoeveelheden administratie, 70.000 euro en een aantal dure horloges in beslag genomen. Ook zijn zes weedplantages aangetroffen.

In de zomer van 2003 werd mede door een rapport van Europol een onderzoek gestart naar criminele activiteiten van Hells Angels. Naast informatie uit buitenlandse onderzoeken en de mogelijke betrokkenheid van Hells Angels bij liquidaties en verdwijningen speelde ook ,,het algemeen publieke beeld dat Hells Angels onaantastbaar crimineel actief zijn'' mee bij de start van het onderzoek, zo liet het Landelijk Parket vanochtend in een verklaring weten.

In maart van dit jaar werden twaalf leden van de Limburgse Hells Angels, de Nomads, tot celstraffen tot zes jaar veroordeeld. De Amsterdamse rechtbank achtte ze betrokken bij een drievoudige moord. In Amsterdam is ook Willem van B., beter bekend als Big Willem, aangehouden, bevestigt zijn advocaat M. van Gessel. Big Willem, die de motorclub vanaf 1978 in Amsterdam leidde, werd vorig jaar afgezet als president, omdat de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra volgens de Angels Van B. geld heeft geboden om Heineken-ontvoerder Willem Holleeder te liquideren. Holleeder is een huisvriend van de Hells Angels.

Hells Angels pagina 3