Koot en Bie maken nieuwe cd

Kees van Kooten en Wim de Bie hebben na een pauze van ruim zeven jaar voor het eerst weer samengewerkt. Voor de cd-box Audiotheek, die op 2 november verschijnt, maakten de twee een nieuwe cd – als toevoeging aan een pakket van alle negen langspeelplaten en de ene maxi-single die het duo sinds 1967 heeft opgenomen – eerst als de Clicheemannetjes en later als het Simplisties Verbond. De nieuwe cd heet De typeplanner en is een parodie op de huidige rage in navigatiesystemen voor automobilisten.

Op zondag 22 maart 1998 sloten Van Kooten en De Bie hun tv-carrière af, na 24 seizoenen voor de VPRO te hebben gewerkt. Van een definitieve breuk was echter geen sprake, zei Van Kooten in die laatste uitzending. ,,Al worden Van Kooten en De Bie honderd jaar, zij gaan nooit uit elkaar,'' luidden zijn laatste woorden.

Twee jaar geleden stelden ze gezamenlijk de dvd-box De Koot & Bie Bliotheek en de anderhalf uur durende tv-compilatie De terugkeek samen, maar nieuw materiaal van het duo bleef sinds 1998 uit. Van Kooten (64) schrijft een column in het Vlaamse blad Humo en speelt voorleesvoorstellingen, terwijl De Bie (66) bij de VPRO zijn eigen website Bieslog verzorgt. Het eerste exemplaar van de box wordt overhandigd aan Rinus Ferdinandusse, ex-hoofdredacteur van Vrij Nederland, die als leider van het Haags Studentencabaret en redacteur van het tv-programma Zo is het een lichtend voorbeeld voor het duo was.

    • Henk van Gelder