Koizumi weer in omstreden tempel

Met een stalen gezicht liep premier Koizumi vanmorgen vroeg omringd door veiligheidsagenten het terrein van de Yasukuni Tempel in Tokio op. Met een klap in zijn handen en een buiging betoonde hij op het voorterrein zijn eer aan de gevallen soldaten die in de tempel worden vereerd, draaide zich om en liep het terrein weer af. In drie minuten was alles voorbij.

Maar in Japans bilaterale relaties nog lang niet. ,,Een serieuze provocatie van de Chinese bevolking'', zei de Chinese ambassadeur in Tokio, Wang Yi, later op de dag. De Chinese reactie was voorspelbaar, net als de even woedende Zuid-Koreaanse.

Het is het vijfde bezoek van Koizumi aan de tempel in vijf jaar premierschap. ,,Onze regering'', zei de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ban Ki-moon, vandaag toen hij de Japanse ambassadeur bij zich ontboodt, ,,heeft Koizumi herhaaldelijk gevraagd om geen bezoeken te brengen aan de tempel waar oorlogsmisdadigers worden vereerd die in het verleden onbeschrijflijk lijden en pijn hebben toegebracht.''

Koizumi heeft slechts enkele cosmetische veranderingen in zijn bezoeken aangebracht. Zo was hij vandaag in een gewoon pak gekleed, terwijl hij vroeger in traditionele dracht voor formele gelegenheden de tempel bezocht. Koizumi wilde aanvankelijk op 15 augustus de tempel bezoeken, de dag van de Japanse overgave als duizenden Japanners de tempel bezoeken, maar laat die dag al jaren zonder bezoek passeren. Ook greep hij de recente verkiezingen niet aan voor een spraakmakend bezoek. Zijn laatste bezoek was in januari 2004.

Desalniettemin blijven de bezoeken een probleem. ,,Het is geen overdrijving om te zeggen dat Koizumi's bezoek aan de tempel het grootste struikelblok is in de Zuid-Koreaans-Japanse relaties'', zei minister Ban vandaag. Sommige commentatoren zeiden vandaag dat Koizumi de bezoeken beter moet ,,uitleggen'', maar het is de vraag of de buurlanden interesse hebben in een betere uitleg.

    • Hans van der Lugt